ОСМОГОДИШЊА Мила Ђорђевић из Врања, таленат за цртање показивала је од најранијих дана. Са непуне три године њени цртежи су били толико "стварни", да је код многих који видели њена "дела" будило неверицу да је баш она аутор ових радова. Недавно је на иницијативу њене учитељице Драге Новалић приређена прва изложба названа "Искрице", на којој је изложено 50 радова ове талентоване девојчице.

Мила је скромна и чини се права уметничка душа. Широка интересовања од плеса до спорта, одличан успех у школи су нешто што се подразумева, али цртање и сликање су љубав, за коју има увек времена. Њене играчке су од првог дана биле бојице и оловке.

- Цртам откако знам за себе. Моја инспирација су животиње и природа, али волим да на папир пренесем све што ме окружује. Цртам своје пријатеље, предмете и све што је лепо - прича ова девојчица.

Ученица школе "Бранко Радичевић" својим сјајним окицама и осмехом никога не оставља равнодушним. Такви су јој и цртежи, па одатле назив прве изложбе јер сви се слажу да је њена уметност попут ње саме "искричава". Њени родитељи Слађана и Ненад кажу да су приметили таленат свог детета, али да им је најважније да је Мила срећна док то ради.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бесплатна помоћ путарима у Пријепољу: Јован чисти снег са сеоских друмова

- Увек смо примећивали, кућа нам је пуна њених цртежа које уредно чувамо. Не зна им се број, али нама је то задовољство. Моја мама је сликала, ја такође из хобија иако се нико од нас није професионално бавио тиме, али је Мила расла са том љубављу - прича мама Слађана.

Милини родитељи

Весна Маринковић Станковић, дипломирана сликарка и водитељ Ликовне радионице која има вишедеценијско педагошко искуство не крије да је занемела када је видела Милине радове иако признаје да је била скептична мислећи да су родитељи "помагали".

- Детету цртеж служи како би испричало причу. Дечји цртежи произлазе из потребе да нацрта оно што о предметима зна а не оно што види. У њих уграђују своје жеље и оно што очекују. Та мала уметничка дела показују како дете схвата свет око себе и како се осећа. Мила Ђорђевић има осам година а њени цртежи и слике далеко превазилазе радове деце тог узраста - каже Весна. - Фасцинантно колико она осећа структуру материје и до које мере виртуозно зна да је прикаже.

Весна Маринковић

БОЈИЦЕ НА ДАР

Милини рођаци и пријатељи њених родитеља никада нису имали дилему шта девојчици да поклоне. Неки прибор за цртање, бојице, оловке и фломастери су увек прави избор и оно што девојчици измами осмех.