Свечаном литургијом у манастиру Грачаница коју је уз саслужење са свештеницима епархије рашко-призренске у манастиру Грачаница служио владика Теодосије али и литургијама које су одржале у већини храмова, на Космету је свечано обележен Божић.

Верници који су после литурија хитали кућама да дочекају полазнике и прославе овај празник у кругу породице, углавном су истицали да су им највеће жеље да у миру опстану и остану у својим домовима.

Да се обичај и вера поштују на Космету, за Божић је показао и председник општине Грачаница Срђан Поповић. Он је и ове године на Божић многим породицама, на територији општине, био први полазник. Поповић је најрадоснији православни празник провео са својим суграђанима, обишавши чак осам породица које је обрадовао поклонима а најмлађе пакетићима.

-Трећа година како за Божић обилазимо породице, доносимо скромне поклоне и покушавамо на неки начин да помогнемо, да видимо са кавим се проблемима суочавају и колико општина може да реши те проблеме- рекао је председник Поповић који је посетом за Божић својим суграђанима измамио осмехе и унео срећу у дом а они су му узвратили захвалношћу и пригодним послужењем. Као што и обичај налаже председник Поповић је поделио, Божићне печенице породицама које је посетио а међу којима и браћи Поповић, тројици малишана који одрастају без родитеља. Поповић је обишао и Кућу за омладину, у којој су смештени млади са посебним потребама, Старачки дом у насељу Падалиште, као и контејнерско насеље за чије ће станаре, како је најавио, пронађи трајно решење.И председник и подпредседник Српске листе, Горан Ракић и Далибор Јевтић посетили су за Божић вишечлану породицу Јовановић из села Рабовца и општини Косовска Каменица чије су малишане обрадовали поклонима а њихове родитеље вешћу да ће једно од њих добири посао.


Овој породици Министарство за повратак на чијем је челу у претходном сазиву министар био Далибор Јевтић, саградило је кућу, што Јовановићима значи могућност опстанка на овом подручју. Иначе, обележавање Божића и Бадњег дана на Космету је почело још у понедељак вечерњим молитвама у већини храмова и сечом бадњака док је Бадње вече уз паљење бадњака у присуству великог броја верника обележено у порти црква светог Димитрија у Косовској Митровици.