У ЛОЗНИЦИ, традиционално, деценијама и вековима божићне празнике светкују и многи Лозничани исламске верске исповести, који се, не осећају као Бошњаци, већ, како каже дипломирани економиста Зане Шаулић, одборник у Скупштини града Лозница, „као Србијанци и Лозничани“.

Зане и његова кћерка Зорица, благовремено су, у свој дом унели бадњак и печеницу, спремајући се за светковање.Зорица је дошла из Немачке, где је на привременом раду, а Божић у Бечу светкује и њен брат Зоран, са својом породицом.Ове године није могао да дође, „али ће у мислима бити заједно“.

- И моја супруга Белма је исламске вероисповести, Шапчанка, али ми се радујемо Божићу и славимо га, јер су га и наши преци увек славили заједно са својим комшијама правослацима у миру и љубави –прича Зане. – Једни другима смо полазници. Православци долазе нама за наше празнике, али ми Божић сматрамо, такође, свим срцем свој празник ком се радујемо. Мени је, у срцу, Света Петка, коју сматрам за заштитницу своје пордице. Од кад знам за себе, од мога деде Лаће и оца Агана, са православцима смо живели као браћа и сестре.

Зане сматра да је различитост вера „велико богаство, а посебна је лепота кад ти на срце легне оно што људе чини ближим једне другима“.

- Ко то може да нам буде пречи и ближи од наших комшија, кроз којима смо и ми и наши преци, у најтежиим тренуцима, делили највеће муке, али се, зато, и радовали и веселили кад год је било прилике – каже Шаулић, иначе рођак познатих певача Шабана Шаулића и Синана Сакића.