И Лозничани исламске верске исповести деценијама светкују и божићне празнике: Комшије су најпрече

В. МИТРИЋ

07. 01. 2020. у 08:12

И Лозничани исламске верске исповести деценијама светкују и божићне празнике: Комшије су најпрече

Фото: В. Митрић

Зане Шаулић, одборник у Скупштини града Лозница, каже да се он и његова породица осећају „као Србијанци и Лозничани“
У ЛОЗНИЦИ, традиционално, деценијама и вековима божићне празнике светкују и многи Лозничани исламске верске исповести, који се, не осећају као Бошњаци, већ, како каже дипломирани економиста Зане Шаулић, одборник у Скупштини града Лозница, „као Србијанци и Лозничани“.

Зане и његова кћерка Зорица, благовремено су, у свој дом унели бадњак и печеницу, спремајући се за светковање.Зорица је дошла из Немачке, где је на привременом раду, а Божић у Бечу светкује и њен брат Зоран, са својом породицом.Ове године није могао да дође, „али ће у мислима бити заједно“.

- И моја супруга Белма је исламске вероисповести, Шапчанка, али ми се радујемо Божићу и славимо га, јер су га и наши преци увек славили заједно са својим комшијама правослацима у миру и љубави –прича Зане. – Једни другима смо полазници. Православци долазе нама за наше празнике, али ми Божић сматрамо, такође, свим срцем свој празник ком се радујемо. Мени је, у срцу, Света Петка, коју сматрам за заштитницу своје пордице. Од кад знам за себе, од мога деде Лаће и оца Агана, са православцима смо живели као браћа и сестре.

Зане сматра да је различитост вера „велико богаство, а посебна је лепота кад ти на срце легне оно што људе чини ближим једне другима“.

- Ко то може да нам буде пречи и ближи од наших комшија, кроз којима смо и ми и наши преци, у најтежиим тренуцима, делили највеће муке, али се, зато, и радовали и веселили кад год је било прилике – каже Шаулић, иначе рођак познатих певача Шабана Шаулића и Синана Сакића.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Boro

07.01.2020. 11:33

Nikada ali baš nikada se u Loznici nisu ljudi delili prema nacionalnosti,rasi i veroispovesti.Viskoza je nekada dovela ljude svih verosipovesti i svih nacionalnosti i nikada koliko ja znam nije niko nikoga niti vređao niti prozivao na osnovu toga.Po mom mišljenju, Loznica je grad za primer u celoj Evropi po tom pitanju..Zana svi znaju kao dobrog Lozničana i to je dovoljno da bude cenjen u ovoj zajednici.Dobra čovek,ništa više nije potrebno za poštovanje u Loznici.

Marko

07.01.2020. 15:40

Svaka vam čast dobri ljudi, tako treba to sbi znamo da tako treba niko nam nema bliži ni draži od jedi drugima, neka vam Bozic donese svima vama dobro zdravlje srecu i ljubav!!!

Pera Detlic

07.01.2020. 16:57

Kako je govorio Patrijarh Pavle ''Bubimo ljudi", svima ce nam zivot biti bolji.

BOGDAN

08.01.2020. 02:20

SRECAN BOZIC I PRIJATAN RUCAK ZANETU ZORICI I NJIHOVIM NAJBLISKIM .DOGODINE JOS VESELIJE.