ГЛАВНИ пројекат изградње најкраћег пута од Источног крака Коридора 10 до зимских и летњих туристичких центара на Јабучком равништу и Бабином зубу је завршен и ове године се очекује изградња. Уз констатацију да ће пут коштати око 22 милиона евра, Видојко Панајотовић, заменик пиротског градоначелника, каже да ће ова саобраћајница туристима приближити те зимске центре за тридесетак километара, а оживеће и сва села на правцу од Сопотске петље крај Пирота ка врховима Старе планине.

- Саобраћајница се одваја код Сопотске петље, преко Темске, Церове и од села Мирковици иде сунчаном страном Старе планине у дужини од неких двадесетак километара. Реч је о сунчаним падинама којима иде траса, што значи да ће се много мање задржавати снег и лед, односно да ће бити лака за одржавање. Осим тога, пут ће омогућити свим селима на његовој траси да се ревитализују, да могу да се покрену послови из области туризма и сточарства. Што је најважније, велики број гостију на Старој планини је из суседне Бугарске, али и из градова југоисточне Србије и њима ће овај путни правац бити краћи за неких тридесетак километара. Грубо пробијање трасе је урађено пре неколико година, а ове године очекујемо наставак радова - каже Панајотовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: То је оно што смо желели и нећемо стати: Вучић пред великим бројем грађана и званичника отворио Источни крак Коридора 10 (ФОТО+ВИДЕО)


Пироћанцима ће ови центри бити такође ближи. Уместо садашњих 70 километара, колико је потребно за пут преко Калне, Инова, Балта Бериловца, Јање и Црног врха, завршетком пута који ће се од регионалне саобраћајнице Пирот-Књажевац, одвајати код Церове односно Мирковаца, биће свега двадесетак километара, као и додатних 18 од Пирота. Пут пролази и атарима Рудиња и Засковаца, па се и у овим селима, готово опустелим очекује бољитак за оне који желе да се баве туризмом и сточарством, јер ће своју производњу имати коме да продају.

РАДОСТ ЗА СКИЈАШЕ

ЦЕНТАР на Старој планини из године у годину ради све боље, а многе стазе испуњавају критеријуме за врхунске скијаше. Како је приликом отварања ове зимске сезоне изјавио Горан Караџић, директор ризорта Стара планина, попуњеност капацитета је изнад очекивања. Караџић такође истиче ће најкраћа веза са Кородором 10, директно утицати на већу посећеност и боравак на Старој планини где је подигнута прва српска гондола. У изградњу хотела, који поред осталог у свом саставу има и подземну гаражу, држава Србија уложила је око 30 милиона евра.