У ОКВИРУ кампање "За нови живот", покрајински заштитник грађана др Зоран Павловић и др Ђорђе Илић, управник Клинике за гинекологију и акушерство у Новом Саду, у кругу новосадске "Бетаније" посадили су дрво у име првог детета које се родило у Новом Саду.

По једно дрво, посађено је у Панчеву, Сремској Митровици, Суботици, Сомбору и Врбасу, а 6. јануара акција ће се наставити у Зрењанину.

Према речима покрајинског заштитника грађана, кампања се реализује у сарадњи са општим болницама и општинским управама и локалним омбудсманима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Он је ПРВА БЕБА у 2020. години: Марина Марковић на свет донела мушко дете


- Суочени са горућим питањима која нам поставља демографска слика наших простора, али и са глобалном претњом од климатских промена које не бирају поднебље, данас је посебно важно радити на афирмацији права детета на очување и развој свог идентитета, као и поштовање националних вредности земље у којој живе, те права на здраву животну средину - казао је Павловић. - Зато пуштање и учвршћивање корена, као симбола свачијег идентитета, представља нужни услов за касније ширење "крила" код наше деце и од пресудног је значаја за даљу заштиту и унапређење људских права.


Фото А. Делић


ШАБАЦ: ПЕТ БЕБА

Прва беба у шабачком породилишту у 2020. је мала Уна, рођена 45 минута после поноћи, а њена мајка је прворотка Славица (44). Истога дана стигли су Данило, Софија, Леонардо и Василије. (А. Д.)

Фото Приватна архива


ВРБАС: ВИКТОР ПРЕ СВИХ

У ОПШТОЈ болници у Врбасу, 1. јануара је први на свет дошао Виктор Берта, од оца Виктора и мајке Биљане из Србобрана. Потом је рођена Милена, принцеза Зорице и Ратка Ковача из Врбаса, која је стигла 16 година после рођења њиховог сина првенца. Трећа беба је Хелена - Јасмине Санковић и Михајла Илчешина из Врбаса. (З. Р.)