Верују нашим лекарима и долазе да се лече иако им се услуге наплаћују: У Грачаници се порађају и Албанке

Д. Зечевић

31. 12. 2019. у 08:46

Верују нашим лекарима и долазе да се лече иако им се услуге наплаћују: У Грачаници се порађају и Албанке

Марија Младеновић из Преоца

У породилишту измештеног приштинског клиничког центра, лече пацијенте са целог подручја Косова и Метохије

У ПОРОДИЛИШТУ КБЦ из Приштине, који већ двадесет година ради измештен у Грачаници, међу породиљама које смо затекли била је млада мајка Марија Младеновић из оближњег Преоца. Она је родила Николину, која јој је треће дете. Баш као и она, и Шпреса Арифи из Јањева код Липљана на свет је донела девојчицу, док је код куће чека двоје деце. Иако функционишу у импровизованим условима и скученом простору, запослени у овој установи секундарног типа и даље обављају најсложеније захвате, а колико им пацијенти верују говори чињеница да им се за лекарске услуге и помоћ врло често обраћају и Албанци из читавог Космета.

- Према нашој установи, по подацима Републичког фонда здравственог осигурања гравитира око 63.000 пацијената са подручја централног Космета, пре свега Срба, али и осталих здравствених осигураника - говори Жарко Јовановић, главни техничар ове здравствене установе. - Иако радимо у условима далеко од оних у којима смо фунцкионисали некада у Приштини, и даље изводимо најсложеније захвате јер поседујемо стручни кадар на којем нам могу позавидети и најбољи клинички центри.

Прочитајте још - Срби са Космета: Албанци нас терају али отићи нећемо

У овој установи са поносом истичу да у склопу ње функционише и породилиште у којем је сваке године све више порођаја. Осим са подручја централног Космета, на акушерском одељењу болнице порађају се и жене из остатка КиМ, пре свега из новобрдске општине, Косовског Поморавља, али и Сиринићке жупе...

- Пошто у последње време фунцкионише и породилиште у Пасјану, мање је породиља са тог подручја, али зато имамо и Албанке које долазе да им се уради неки оперативни захват. Иако имају бесплатно осигурање, очито је да верују нашим лекарима и долазе у нашу установу где плаћају услуге - каже др Богољуб Вељковић, гинеколог.

Др Богољуб Вељковић


Жарко Јовановић

СМЕШТАЈНИ КАПАЦИТЕТИ И СТРУЧНОСТ

- Надамо се да ћемо поред стучности решити и проблем у вези са смештајним капацитетима јер се очекује изградња нове болничке зграде КБЦ у Грачаници - истиче др Братислав Лазић, директор овог КБЦ, напомињући да од око 400 запослених установа броји 169 лекара специјалиста, а њих 90 су професори Медицинског факултета у Косовској Мировици.

ВИШЕ БЕБА

ОД почетка године до 25. децембра, када су обележили 26 година постојања, родиле су се 254 бебе, од тога 134 дечака и 120 девојчица. Запослени у породилишту верују да ће тај број бити већи за десетак беба до краја године. У сваком случају до истог периода ове године, у односу на протеклу, рођено је петнаест малишана више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)