На југу Србије забринути због нове мреже здравствених установа: Без лекара нема ни опстанка

Д. АЛИХОЏИЋ

30. 12. 2019. у 10:28

На југу Србије забринути због нове мреже здравствених установа: Без лекара нема ни опстанка

Детаљ из Нишевца Фото Д. Алихоџић

Нова мрежа здравствених установа, најављена од 11. јануара, забринула неразвијене средине на југу земље. Општина у Сврљигу сама плаћа двоје медицинара, да полупразна села не би сасвим опустела
ИАКО још није познато то како ће у пракси функционисати нова мрежа здравствених установа која ће стартовати 11. јануара наредне године - по којој домови здравља прелазе у надлежност ресорног Министарства - у Сврљигу који је статистички општина са најнижим зарадама страхују да ће им лечење бити све недоступније.

Јер, забрана запошљавања у јавном сектору је највише погодила здравство, па лекаре који одлазе у пензију нема ко да замени. Све је теже добити и специјализацију, јер током усавршавања дотадашње радно место остаје без извршиоца...

- Локална самоуправа нам тренутно плаћа два лекара који обилазе села, јер су амбуланте морале да буду укинуте због норматива по којем на 1.400 становника "долази" један доктор. Притом, Сврљиг има 14.500 житеља, и са 24 лекара тешко се организујемо и једина повољна околност је то што нам помаже Општина. Тачно је да се села празне, али нико нема право да људима укине здравствену заштиту - истиче директор Дома здравља др Љутомир Давидовић.

Председник Скупштине општине Татјана Лазаревић каже да су њихова села од поменуте, једине здравствене установе у Сврљигу удаљена и до 30 километара. Објашњава и то да лекаре сами плаћају зато што Министарство не препознаје потребе овдашњег живља, а локална самоуправа не може да дозволи да неко буде кажњен зато што живи на селу.
- Боримо се за сваког човека, за свако дете и већ смо удвостручили подстицаје које дајемо за останак на огњиштима, чак и у самом Сврљигу, а сада се може догодити да све то буде узалуд - каже Татјана Лазаревић.

Марија Динић (33) из Преконоге, мајка Тијане (14), Неде (11) и Нађе од 18 месеци, које је на свет донела уз велики ризик јер има негативан pХ фактор, сваког месеца је морала у Ниш на прегледе, па сведочи како је превоз посебан проблем, чак и озбиљан трошак. Попут Невенке Васић (40) из Нишевца којој је медицинска нега била потребна јер је родила близанце, сада четворогодишњаке - зато што до села нема аутобуског саобраћаја - такси је морала да плаћа 700 динара у једном правцу, а до Ниша је то и додатних 300.

- Издатак од 2.000 динара само на име превоза за већину породица у Сврљигу значи да ће тог месеца морати да се одрекну основних потреба. Мој супруг је морао да остави посао, да би нас стално водио на контроле у Нишу - каже Невенка чији су Лена и Лазар једина деца у селу.

БРАВО, ЕМИНА

МЕДИЦИНСКА сестра Емина Миљковић (39) свакодневно посети по пет села и тамошњим људима пружа основну здравствену негу. Често им је и једина веза са светом, јер не набавља само лекове, већ доноси и основне животне намирнице.
- И, тако већ 20 година, без решења "за стално". За мене нема радне књижице, али знам колико значим тим људима и нећу одустати - закључује Емина.

РЕШЕЊЕ

- ДЕЦА која живе у руралним срединама и у неразвијеним подручјима би требало да имају већу финансијску помоћ, а посебан статус тражим и за овдашње жене, те младе брачне парове који остају на селу - каже народни посланик из Сврљига Милија Милетић, не заборављајући ни житеље Беле Паланке, Гаџиног Хана, Бабушнице, Ражња, Бољевца...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације