Марљивих 50 школараца добија стипендију: Сарадња Града Новог Сада и српског друштва Привредник

З. ГРУМИЋ

субота, 28. 12. 2019. у 08:24

Марљивих 50 школараца добија стипендију: Сарадња Града Новог Сада и српског друштва Привредник

Питомци са Милошем Вучевићем и Јовом Радићем у Градској кући Фото Прес служба Града

Вучевић: Подршка важних задужбинара. Радић: Дупло више стипендиста са факултета у Приштини

"ПРИВРЕДНИК" је прави доказ да неко заиста цени наш уложени труд и жељу за што бољим резултатима у учењу. За мене је томе додатни мотив да дајем све од себе и да циљам високо.

Ово су речи студента прве године Факултета техничких наука Николе Давогића, једног од 50 питомаца Српског привредног друштва "Привредник" који ће добијати стипендију захваљујући плодној сарадњи Града Новог Сада и те Фондације с традицијом дугом 120 година. Никола је већ трећу годину питомац ове фондације.

Новопридошле и досадашње стипендисте ове изузетно значајне институције која функционише захваљујући добротворима и донаторима, примио је у петак у Градској кући градоначелник Милош Вучевић.

Прочиатјте још - Помогла школовање 40.000 српске деце из Србије, Хрватске, РС и са КиМ: Задужбина "Привредник" постоји 122 године и “живи” у Загребу, Новом Саду и Бањалуци

- Фондација "Привредник" и Град Нови Сад настављају успешну сарадњу у интересу целе заједнице, пре свега ђака и студената који добијају подршку од ове највеће и најзначајније задужбинарске организације у новијој историји нашег народа - истакао је Вучевић.

Управитељ Фондације проф. др Јова Радић захвалио је градоначелнику и Граду Новом Саду на сарадњи и великој подршци.

- Многе институције и појединци су подстакнути управо примером Новог Сада и врло смо захвални свима на ономе што пружају "Привреднику". Ове године смо удвостручили број питомаца са универзитета у Приштини и то опет индиректно захваљујући помоћи Града Новог Сада, јер смо ослободили средства из приватних донација да можемо више помоћи нашим сународницима на Косову и Метохији.

Гаја Бракус

Радић је подсетио да је "Привредник" за свој рад добио једно од највећих признања, а то је Светосавска награда.

Стипендије ће, као нови питомци, добијати и гимназијалке Владица Кљајић из Црвенке и Новосађанка Гаја Бракус.

- Од првих састанака организованих у "Привреднику" имам пре свега велико поштовање и изузетно сам почаствована тиме што сам део тог друштва, поготово кад чујемо имена која су била пре нас овде и кад знамо ко су све покровитељи тог удружења - наглашава Владица.

Никола Давогић

А њена другарица Гаја додаје да ће јој много значити то што ће, уз значајну финансијску подршку, имати лепу прилику да упозна још много младих који, попут ње, имају широка интересовања.

ФОНД СОЛИДАРНОСТИ

БИЋЕ формиран Фонд солидарности из којег ће се, заједно са "Привредиком" у Загребу и Бањалуци, помоћи онима који су најбољи међу најбољима да могу учествовати са својим стручним радовима на међународним студентским сусретима и сесијама. - Желимо тиме да наставимо да негујемо оно најбоље и највредније - нагласио је професор Радић.

Владица Кљајић


СТИПЕНДИЈЕ

У БУЏЕТУ Града за 2020. годину предвиђено је да буду обезбеђене стипендије за укупно 50 ђака и студента, питомаца "Привредника", у износу од 10.500 динара месечно по стипендисти. - Пре шест година је 38 студената и ђака добијало 5.080 динара а данас њих 50 добија по 10.500 динара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације