ИЗЛОЖБА под називом "Испод подигнуте завесе - 70 година уметничког рада Краљевачког позоришта", у Галерији овдашњег Народног музеја сведочи о блиставој прошлости једног од стожера културних дешавања у граду на Ибру.

Аутор поставке је музејски саветник и виши кустос Мирјана Савић, а пред публиком ће до краја фебруара бити мноштво фотографија, плаката, реквизита, награда, костима и делова сценографије који су били у мраку позоришног архива и сценског депоа.

- На обради 3.200 докумената је радило много волонтера, а за то што смо постали део богате поставке Народног музеја посебно смо захвални посвећеном хроничару позоришне прошлости нашег града Мирјани Савић - истакао је директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић, а свечано отварање су увеличали и најстарији активни глумац на овдашњој сцени Миле Цвијовић Нецо, те градски хор "Црвчанин".

Прочитајте још - Краљевачко позориште: Театар извор талената више од шест деценија

Краљевачко позориште је, иначе, декретом тадашње власти основано 1949, па је исто тако и угашено - седам година касније - па су на "даске које живот значе" крочили аматери. Тако је било све до 2001. године када је овом позоришту, одлуком одборника локалног парламента, враћен професионални статус.

БАРДОВИ

НА сцени Краљевачког позоришта су бриљирали и легендарни Раша Плаовић, Дара Чаленић, Живојин Жика Миленковић, Иван Бекјарев и други професионалци, те прослављени "аматери" Сретен Степић, Миломир Недељковић, Биљана Костантиновић, Верољуб Андријанић... Са краљевачких театарских дасака су "одскочили" и Марко Николић, Небојша Дугалић, Александар Срећковић и Јелена Илић, а у граду на Ибру су гостовала и водећа српска професионална позоришта.