СКУПШТИНА Града Ужица могла би у наредном периоду донети привремену меру о престанку издавања локацијских дозвола за изградњу мини-хидроцентрала на територији највећег града Западне Србије. То је резултат договора локалних функционера и представника удружења грађана Ужичка одбрамбена лига.

На територији Ужица постоји неколико мини-хидроцентрала (МХЕ). Планирана је изградња укупно 18 таквих објеката, чиме би се угрозили скоро сви водотоци на територији Ужица.

- Од изградње МХЕ одустају и у Европској унији која је овај начин производње енергије првобитно и увела сматрајући је "зеленом енергијом". Много већа корист била би ако се смање губици ЕПС на електромрежи, уместо што се уништавају потоци и реке - рекао је Иван Петронијевић, представник Лиге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стара планина тера мини-хидроелектране

Лига је после разговора са представницима власти одустала од скупог референдума о овој важној теми, а предложена је забрана издавања локацијских услова за МХЕ све до доношења новог Просторног плана Ужица који ће бити завршен идуће године.

- Наши предлози су прихваћени, понуђена решења су прихватљива, а као крајњи резултат очекујемо потпуни престанак изградње нових МХЕ у Ужицу - рекао је Михаило Крстић, председник УО Ужичке одбрамбене лиге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Неће МХЕ на реци Градац

Две стране сада, уочи стављања предлога у скупштинску процедуру, разматрају све правне могућности како би се мораторијум на градњу МХЕ спровео у дело.

Уколико донесу привремену меру о престанку издавања локацијских дозвола за изградњу мини-хидроцентрала, Ужице ће бити други град у Србији који је у плановима отерао МХЕ са својих река. Пре њих је то урадио Пирот, који је престао да издаје дозволе за централе у просторима парка природе.


ЗАУСТАВЉЕНИ У РОЧЊАКУ

УПРАВА за урбанизам града Ужица је недавно одузела дозволу за градњу мини-хидроелектране фирми "Хидро дуо", четири године након што је иста управа издала дозволу инвеститору. Инвеститор је започео градњу на Рочњачком потоку у селу Биоска, у сливу језера Врутци. Уследили су протести мештана, а затим је грађанска читаоница "Либерграф" предузела низ правних мера да градњу заустави. Након правне борбе дозвола је поништена. Уследила је иницијатива Ужичке одбрамбене лиге за стављање мораторијума на издавање локацијских услова за изградњу МХЕ.