Одликашима по 40.000: Помоћ најбољим ђацима из избегличких и расељених породица

Ј.С.

26. 12. 2019. у 12:02

Одликашима по 40.000: Помоћ најбољим ђацима из избегличких и расељених породица
Наставићемо и убудуће са мерама којима помажемо избегличку и расељеничку популацију, казао је Милићевић
НА свечаности у новосадској Гимназији "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду најуспешнијим ученицима средњих школа из избегличких и расељених породица у Војводини уручена је бесповратна финансијска помоћ. Новчану помоћ у износу од 40.000 динара, добило је 100 одличних ђака.

Честитајући ученицима одличан успех и заслужену награду, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић навео је да је ове године уведена финансијска подршка и за студенте који долазе из избегличких породица, те да је то само део мера које Покрајинска влада предузима како би побољшала статус избегличких породица.

Подсећајући да је на предлог Покрајинске владе на последњој седници Скупштине АП Војводине донета одлука о отпису дуга корисницима помоћи из програма стамбеног збрињавања избеглих лица за период од 2007. до 20017. године, Милићевић је нагласио да је трајно опредељење владе да помаже избегличку и расељеничку популацију.

Реч је о породицама којима је покрајински фонд за стамбено збрињавање од 2007. до 2017. године доделио 50 одсто бесповратних средстава, док су другу половину корисници били обавезни да врате у року од 10 година. Испоставило се међутим, да 258 породица није било у могућности да у потпуности измири своје дугове. Такође, још 167 породица, које су добиле помоћ у облику грађевинског материјала за започету изградњу, нису биле у могућности да измири своје обавезе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдски ђаци показали шта знају о саобраћају

Одлуком о отпису дуга обухваћено је 425 избегличких породица. Укупан износ за који ће њихови породични буџети бити растерећени износи 97 милиона динара.

- Сматрам да је ово посебно важна мера. Наставићемо и убудуће са мерама којима помажемо избегличку и расељеничку популацију и за те намене је у покрајинском буџету за 2020. годину иницијално обезбеђено 60 милиона динара - казао је Милићевић.

И СТУДЕНТИМА СЕ ПОМАЖЕ

ПРОГРАМ једнократне бесповратне новчане помоћи најбољим ученицима средњих школа у Војводини реализовао је Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Директор Фонда Душко Ћутило истиче да је у периоду од 2016. до 2019. године овим начином потпомогнуто 367 средњошколаца и 200 студената. У ту сврху издвојено је 20 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације