ЖЕНЕ су најчешће жртве породичног насиља, али у Сенти се социјалним радницима за помоћ све чешће јавља и јачи пол. Тамошњем Центру за социјални рад од почетка ове године пријавило се осам мушкараца који су претрпели неки вид тортуре. Проблем је, међутим, што ни за жене нити за мупшкарце угрожене у својим домовима не постоји установа за њихово збрињавање. Ситуација ће се поправити већ следеће године, јер ће у Кикинди бити отворено прихватлиште за бескућнике и жртве породичног насиља.
- Велики проблем је ургентно збрињавање, јер жртве нужно треба одвојити од насилника, али немамо где да их збринемо након што се насиље догодило. Зато је сваки вид прихватног центра прихватљив и нужно потребан - кажу у Центру за социјални рад у Сенти.

Ни за жртве у Кикинди тренутно не постоји адекватан смештај, сем у прихватној станици при Геронтолошком центру. Сада је капацитет врло скроман, само два кревета су на располагању, што ни изблиза није довољно за смештај ове категорије угрожених грађана. Већ догодине ситуација ће бити савим другачија, јер ће зграда некадашњег интерната, односно Дома ученика и студената, бити адаптирана и постаће прихватилиште за бескућнике и жртве породичног насиља. Ова установа моћи ће да збрине 25 лица.

- Како је планирано, радови на згради требало би да буду завршени у марту. У првој фази биће уређена прва ламела са 25 кревета, од којих ће две собе бити за инвалиде, а седам соба за бескућнике и жртве породичног насиља. Зграда је запуштена и празна откако су се пре осам година ђаци и студенти преселили у нови дом, али ће бити комплетно адаптирана. У будућем прихватном центру корисници ће осим смештаја и исхране имати психо-социјалну подршку - објаснио је Светислав Вукмирица, директор Геронтолошког центра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Главу чува и сигурна кућаЗграда некадашњег интерната дата је на коришћење Геронтолошком центру у јулу ове године, јер су одлуком локалне скупштине од 2002. године, послови прихватне станице поверени тој установи. Она, ипак, није лиценцирана за послове прихватилишта, ша ће, можда, вити формирана нова установа.

УЛАГАЊЕ ИЗ ПОКРАЈИНЕ

У АДАПТАЦИЈУ објекта некадашњег Интерната, у Улици Ђуре Јакшића, Покрајинска влада ће уложити 5,9 милиона динара, а део ће обезбедити Геронтолошки центар. У задњем делу зграде сада се налази опремљена Народња кухиња Црвеног крста.