СРПСКИ покрет Двери је у граду на Морави покренуо потписивање петиције против "насељавања миграната у Чачку и изградње мигрантског центра".

Лидер ове политичке групације Бошко Обрадовић, уз напомену да се кампања зове "Нећемо насељавање миграната у нашем граду", захтева хитно укидање локалног акционог плана за унапређење положаја миграната у потреби, без утврђеног статуса, и тражилаца азила на територији града Чачка за период од 2018. до 2021, који је у овдашњем парламенту усвојен почетком прошле године.

И, док градоначелник Милун Тодоровић каже да не постоји, нити је икада постојала било каква идеја о формирању прихватног центра за мигранте у Чачку, иако је сигуран у то да ће "наш народ, у хришћанском духу, помоћи људима у невољи", Обрадовић тврди супротно. Подршка коју добијају на улицама и свуда где поставе штанд за потписивање петиције против мигрантске политике републичке и локалне власти, сведочи о томе да су људи препознали опасност и "желе превентивно да се обезбеде од сваке неизвесности у експерименту промене структуре становништва читаве Европе".

- То што је поменути акциони план упакован у заједнички документ са обавезом збрињавања избеглица и интерно расељених са бивших југословенских простора је још опасније. Какве везе имају наше избеглице и интерно расељена лица са мигрантима, и зашто се налазе у истом документу - упитао је Обрадовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кријумчари "присвојили" обалу Дрине: Ни утапања избеглица, ни оних који су их превозили, не одвраћају их од посла


Градоначелник одговара да је акциони план донет како би Чачак код Комесаријата за избеглице и Данског савета могао да конкурише за средства којима ће на сеоском подручју скућити десет породица из бивше СФРЈ: Хрватске, БиХ и са Космета.


Милун Тодоровић

- На основу Акционог плана смо од Комесаријата добили 11,2 милиона, локална самоуправа је учествовала са 700.000 динара, па ће бити купљене куће са окућницом, те опрема потребна савком домаћинству - закључује Милун Тодоровић.


САОПШТЕЊЕ КОМЕСАРИЈАТА

НАВОДЕ Бошка Обрадовића о плану за насељавање миграната у Србији демантују и из Комесаријата за избеглице и миграције Србије, истичући да је онима од којих он зазире наша земља само "успутна станица на путу ка ЕУ".

- Обрадовићу је још 2017, поводом усвајања Локалног акционог плана званично одговорено да у Чачку није предвиђено насељавање миграната, већ стамбено збрињавање наших сународника избеглих из Хрватске и БиХ, те интерно расељених са Космета - наведено је у саопштењу.