ИАКО је дуњевача Србе Јосијевића из Јагодине још у, како каже овај домаћин, пробној производњи, па је конзумирају само његови пријатељи, његов наступ на Велесајму у Загребу није прошао незапажено. Напротив, у конкуренцији 120 узорака ракија и ликера с територије читавог западног Балкана, "Дуња институција" из града под Белицом је заслужила Велику златну медаљу и проглашена је за - најквалитетнију!

- Дуњевачу производим тек седам година, а жири је чинило 20 стручњака из Љубљане, Загреба, Сарајева и Београда. Истине ради, међу воћним ракијама су награђене још две пореклом из Србије - поносан је Јосијевић, и не заборавља да помене технолога Милана Вуковића.

Иначе, "одликована" ракија из Јагодине је, захваљујући Србиним већ помињаним пријатељима, стигла чак до Буенос Ајреса, Кејптауна, Токија, Хонгконга, Москве, Мелбурна... па расте тражња из свих делова света. Узорак је, сазнајемо, послао и у Аустралију, одакле су му одмах наручили контингент од 20 тона!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Права домаћа“ и даље у сивој зони: Држава покушава да уведе ред у производњу и продају ракије


- Нажалост, још нисам у стању да произведем толику количину, јер не желим да се ширим науштрб квалитета. Али, не одустајем од намере да, чим буде окончан поступак регистрације, дуњевачу пласирам на светско тржиште. По интересовању, тренутно предњаче потенцијалне муштерије из Русије и из западноевропских земаља - објашњава Јосијевић који ракију пече од аутохтоне сорте коју гаји на два и по хектара.


Са наградом и узорцима

Лане је убрао 50.000 килограма дуње и произвео око 4.000 литара ракије, а ове године је посед проширио за још хектар и по. Јер, његов воћњак о којем брине агроном Милорад Стевановић је и својеврсно огледно добро које су досад посетили и стручњаци из Албаније и Црне Горе, не би ли сазнали које се агротехничке мере примењују, па његове дуње не напада чак ни веома распрострањена бактерија ервинија.


МАНИФЕСТАЦИЈА У НАЈАВИ

СА визијом да што више људи сади дуњу која би лако могла да постане јагодински бренд, Јосијевић - који је ове године, као успешни пољопривредник, добио и Октобарску награду локалне самоуправе - дозвољавао је пријатељима да однесу кући све дуње које могу да наберу.

Наредне године планира да организује и "Дане дуње", током које ће све девојчице које су име добиле по овом воћу моћи да однесу кући онолико дуња колико могу да скину са грана.