Румљани буџет усвојили први у Срему

С. КОСТИЋ

19. 12. 2019. у 07:30

Румљани буџет усвојили први у Срему

Одборници Скупштине општине у Руми - Фото С. Костић

Локална самоуправа у Руми ће догодине располагати са рекордние 2,2 милијарде динара. Наставак развоја без кредита

РУМА је не само прва сремска општина која је усвојила пројекцију буџета за наредну годину, већ ће планирана сума од 2,2 милијарде динара бити највећа којом је икад располагала овдашња локална самоуправа.


Први човек Руме Слађан Манчић, притом, верује да ће то омогућити како наставак развоја општине и вођења социјално одговорне политике, тако и реализацију капиталних пројеката. Оптимизам, каже, темељи на чињеници да је извршење овогодишњег буџета достигло 88 одсто, што потврђује да локална самоуправа прави реалне пројекције.


- О економској снази Руме најбоље сведоче капитални пројекти које реализујемо из сопствене касе. Пре само месец дана, на пример, започета је изградња котларнице на Тиволу, вредна 120 милиона динара, а сами смо исту суму обезбедили и за градњу још једног таквог постројења, у насељу Солидарност. Дакле, у кратком временском периоду улажемо готово два милиона евра без помоћи државе, нити кредитног задуживања - поносан је Манчић.

Драгоцена је, међутим, и помоћ са виших нивоа власти, па ће тако бити реализоване комплетне реконструкције улица 15. мај и 15. август, за које је локална самоуправа такође већ определила властитих 120 милиона динара.


Прочитајте још: Усвајање буџета у Крагујевцу изазвало полемику: Развој или залет пред изборе?


- Догодине ће сваки од 3.600 овдашњих основаца добити бесплатне уџбенике и новац за те намене је већ предвиђен у пројекцији буџета за 2020. Истине ради, тај пројекат смо намеравали да реализујемо још у мају, али школе су имале потписане уговоре са издавачима. Сада смо уверени у то да су сличне препреке иза нас - закључио је Слађан Манчић и одборнике подсетио на то да је, захваљујући континуираном раду локалне самоуправе, боравак најмлађих Румљана у вртићу од лане апсолутно бесплатан.


КОМУНАЛЦИ НА ТРЖИШТУ

- КАДА смо преполовили трансфер буџетског новца јавним предузећима, циљ нам је био да их мотивишемо, како би на тржишту сами зарадили плате за запослене. Притом, тренутно у систему локалне самуправе имамо 60 радника мање него што је дозвољено за општину ове величине и профила. Једноставно, у Руми нема прекомерног запошљавања, од свих захтевамо одговорност и зато остварујемо буџетске уштеде од којих финансирамо многе пројекте - објашњава Манчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације