ЈОШ се мере последице многобројних превара које је "Панонка промет" из Пачира код Бачке Паланке оставила иза себе широм Србије, а од њених власника и директора нема ни трага ни гласа. Досад су поднете две пријаве Полицијској управи у Зрењанину, која их је упутила Управи криминалистичке полиције - Одељењу за борбу против корупције.

Многобројни подаци везани за "Панонку промет" указивали су, прошле седмице, на то да ће велики број предузећа која су пословала са њима остати "кратких рукава". То, међутим, није било видљиво у званичној документацији у којој су приказали прошлогодишњи обрт од око 276 и остварену зараду од 19,7 милиона динара. То је главни разлог што су им пословни партнери, од Лебана до Суботице, веровали и давали робу на одложено плаћање, уз меницу као гаранцију уговореног посла.

НАПУСТИО ЗЕМЉУ? СТУПИТИ у контакт са Владимиром Адамовим је немогуће, па наши саговорници верују да је напустио земљу. Представништво у Зрењананину, које је два пута мењало адресу, је затворено, а њихови магацини су празни.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Панонка промет" ојадила све редом: Куповали фирме и робу, а иза њихових мутних "послова", остала је штета већа од 200 милиона динара

Сада власници и директори преварених предузећа сумњају да су у "Панонки промет", папире "штеловали" и да су незаконито увећавали вредност робе коју су наводно имали на залихама. Са пословањем "Панонке промет", неки од наших саговорника, директно су довели у везу само два имена. Прво је Радован Пиљак, за кога се тврди да је уговарао поједине послове. Други је Владимир Адамов који је новембра прошле године постао стопроцентни власник и законски заступник овог друштва са ограниченом одговорношћу уместо Јована Марјановића као некадашњег сувласника уз Милијану Ракић и Андреу Фараго. Наши саговорници, међутим, верују у то да је Владимир Адамов, од новембра прошле године, само фиктивни власник "Панонке промет".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Узели робу и нестали без трага: Све дужи списак фирми и појединаца које су преварене у пословању са "Панонкa прометом"

Иако је регистрована у Пачиру главни послови су се, по свему судећи, oдвијали у "Панонкином" представништву у Зрењанину. Ова фирма има и своје представништво у Београду, на Врачару, али на тој адреси, како су проверавали репортери "Новости" нема - "Панонке промет".

- Он је само потписивао папире, а о томе шта ће да се ради и како ће се "ловити у мутном" одлучивало је треће лице које се представљало Владимировим именом или различитим именима: Зоран, Срђан, Славиша... Верујем у то да је Адамов за ову услугу био добро плаћен, а да су искусни преваранти искористили његову потпуну или делимичну неупућеност у небројане махинације. О томе сведочи више од 45 меница овог предузећа које су без покрића, а рачуни су им од 19. новембра у блокади и то за износ већи од 18 милиона динара - каже Предраг Стошић, директор социјалног предузећа "Раданска ружа" из Лебана и додаје да у то не улази њихово потраживање од 3,5 милиона, јер меници коју су добили још увек није истекао рок доспећа.


МЕШЕТАРИ СА "ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ"

ВИШЕ пољопривредника из околине Лебана тврди да није први пут да ратари, воћари или сточари имају проблем са наплатом потраживања од разних "мешетара":

- То је проблем који мора системски да се реши. Они без икаквог капитала оснивају друштва са ограниченом одговорношћу, а тргују робом која вреди десетине, па и стотине милиона. Уз то сељацима своја дуговања никако не гарантују, па често останемо кратких рукава.