ПРЕДСТАВНИЦИ руководства локалне самоуправе и Радне групе коју чине запослени у Градској управи састали су се са управницима зграда у Лозници које су упознали са иницијативама и будућим активностима зарад што ефикасније примене Закона о становању и одржавању.

Скупу је присуствовало више од стотину челника стамбених заједница, а током садржајног дијалога су добили одговоре на сва актуелна питања. Анализиране су и друге важне чињенице из свакодневног живота и рада у поменутим објектима, а градски менаџер Дејан Сталовић је најавио и то да ће - зарад бољег сагледавања стања, у што краћем року - надлежни посетити сваку од овдашњих стамбених заједница и у непосредном контакту са станарима покушати да стекну увид у то шта су њихови приоритети.

- Радна група је формирана с циљем да буде сачињена радна верзија одлуке која ће обрадити сва питања из области одржавања зграда и унапређења стамбеног фонда. Потом ће Градско веће утврдити нацрт одлуке која ће свима бити представљена током двомесечне јавне расправе. На потезу ће, дакле, бити заинтересовани грађани, управници зграда, власници пословних простора и других посебних делова ових објеката, чији предлози и примедбе ће нам бити драгоцени у настојањима да на територији Лознице ову област знатно унапредимо - објашњава Сталовић.

Најављена Одлука би требало да обухвати деловање локалне самоуправе и надлежних институција у четири важне области. Прва су хитни радови на недостацима чије неотклањање угрожава безбедност станара, грађана, околине и објеката. Друга се тиче реконструкције фасада и обухвата првенствено оне који живе у окружењу које се сматра јавном површином, попут улица, на пример, где Закон дозвољава да локална самоуправа пропише боју фасаде или забрану постављања клима-уређаја на фронталној страни. Трећа област је, заправо, енергетска ефикасност чије унапређење подразумева израду фасада са изолацијом, реконструкције кровова, замене столарије и улазних врата на зградама. Последњи, али не и најмање важан сегмент будућег нацрта, а касније и градске одлуке је набавка система за видео-надзор, зарад повећања свеукупне безбедности људи и добара.

- Свесни чињенице да је посао управника зграда тежак и одговоран, руководство Лознице је спремно да помогне тако што ће суфинансирати одржавање стамбених објеката, нарочито тамо где постоје јавни интерес и одрживи развој становања. У ту сврху, током наредне године ће бити опредељено 50 милиона динара из градског буџета - закључује градски менаџер у Лозници Дејан Сталовић.