Новопазарски ђаци и наставници помажу осмочланој породици: У кући од картона греје их хуманост

Мирољуб Нићифоровић

15. 12. 2019. у 09:51

Новопазарски ђаци и наставници помажу осмочланој породици: У кући од картона греје их хуманост

Породица Суљевић Фото М. Нићифоровић

Помоћ за Суљевиће из Новог Пазара који живе у тешким условима. Ђаци и наставници ОШ "Меша Селимовић" покренули акцију
У Новом Пазару је у току акција за помоћ осмочланој породици Јасмина Суљевића, из насеља Петрово поље, која годинама на кеју крај Рашке, без икаквих примања, борећи се за голи живот и опстанак, живи у картонско-плеханом кућерку и увек пред зиму страхује: како ће дочекати пролеће.

Глава породице Јасмин Суљевић, његова озбиљно болесна супруга Џејлана, такође болесна мајка Јагода, сестра Семедина и деца Ајсела, Емрана, Един и Дарко преживљавају сакупљајући старо гвожђе и обављајући друге најтеже послове. Важе за изузетно радну и поштену ромску породицу која се не либи никаквог посла.
ДА се о невољама ове породице чује даље од насеља Петрово поље, "побринула се" Јасминова и Џејланина старија ћерка Ајсела, ученица четвртог разреда оближње Основне школе "Меша Селимовић".

Када је њена учитељица Ана Радовановић деци дала домаћи задатак да опишу своју кућу, Ајселин рад је био необичан и неочекиван и све је изненадио, а потом и расплакао. Она није писала о свом кућерку од картона без воде и купатила, нити о смрзавању на леденом кеју крај Рашке већ о раскошној двоспратници са вртом и цвећем у којој има све што пожели. На питање учитељице да ли је таква њена кућа, Ајсела је одговорила да јесте, али само у машти и сновима и да је можда никада неће имати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Породици Јелић са струјом стиже и кућа
Био је то повод да учитељица Ана са колегиницом Анидом Џигал, учитељицом Ајселиног млађег брата Емрана, закуца на врата дома породице Суљевић. Када су лично виделе и увериле се колико тешко живе њихови ђаци, одмах су обавестиле директора и све наставнике школе, брзо је покренута и акција за помоћ породици Суљевић која још траје, а у коју се укључио и познати новопазарски хуманитарац Хидо Муратовић.

- ПОРОДИЦА Суљевић је од школе добила шпорет "смедеревац" и нешто новца, и од мене је добила нови шпорет, одећу и намирнице, што је само прва помоћ. Сада им је топлије, више се не смрзавају, али и даље живе у тотално неадекватним условима и са великим страхом чекају прве снегове. Циљ нам је да их негде трајно збринемо, да им изградимо неку мању кућу или их сместимо у неки сигурнији и топлији кров над главом. Раговарао сам и са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, спреман је да помогне, јавили су се и неки добри људи из Луксембурга, ангажује се и особље школе "Меша Селимовић", ове зиме нећемо моћи много, а на пролеће би све могло да се промени набоље - каже Муратовић.

- Живимо јако тешко, у кући, ако се наш дом уопште може назвати кућом, имамо два озбиљна болесника и четворо деце, али никада нисмо ни помишљали да тражимо помоћ, уздали смо се само у свој рад којим, нажалост, нисмо успели да побољшамо живот. Ово се десило спонтано и непланирано, хвала свима који брину о нама и који нам помажу, школи и Хиду Муратовићу посебно - каже Јасмин Суљевић.

Деца Суљевића крећу у школу


Ајсела са другарицама Јаном, Аном и Андреом

ДОБРА ДЕЦА

Најмлађи Суљевићи омиљени су у Основној школи "Меша Селимовић". Најстарија Ајсела највише времена проводи са својим другарицама Јаном Милановић, Аном Ацковић и Андреом Илић, а њу воле учитељица и сва деца из њеног четвртог три. У својим разредима врло су омиљени и Емран и Един. Мада њихова мајка и бака немају купатило и веш-машину, деца у школу долазе беспрекорно чиста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

različiti standardi

17.12.2019. 11:24

Jeste za sažanjenje, ali šta će mu toliko dece kada ne može da izdržava ni dvoje dece. I Zašto njih ne pomažu bogati Romi, nego samo srpska strana? Ugledni vlasnik TV i funkcioner iz Bujanpvca (Albanac) na TV "Posle ručka" govorio, citiram: Naselje na periferije Bujanovca bilo većinski srpsko, sada j