Неуморни доброчинитељ, спасилац угрожених: Слободан Васић, новинар коме цео Пожаревац верује

Душанка Новковић

15. 12. 2019. у 10:26

Неуморни доброчинитељ, спасилац угрожених: Слободан Васић, новинар коме цео Пожаревац верује

Слободан Васић

Чим до њега стигне "позив у помоћ", до изражаја долази његово умеће врхунског оперативца
НОВИНАР Слободан Васић Васа, власник Радија Браво, постао је хуманитарац број један у Пожаревцу, захваљујући бројним акцијама за помоћ најугроженијима. Чим до њега стигне "позив у помоћ", до изражаја долази његово умеће врхунског оперативца. У најкраћем року организује акције, које су увек успешне, искључиво због тога што му људи верују. А верују му, јер сваки корак, сваку донацију у новцу или роби, уредно и транспарентно пријављује на фејсбук-групи.

- НЕ волим поразе и предаје, борим се, а кроз све ово покушавам да и људе које је живот, можда, поразио, ставим на ноге да наставе даље, уз помоћ њима непознатих пријатеља. Трудим се да помогнем, јер потичем из породице чија су врата увек била отворена за људе који се нису снашли у датим временима, које је задесила нека несрећа и немање - каже Васа, за "Новости".

Уз њега и хумане грађане, до сада су изведене бројне акције. Самохрана мајка двоје деце Наташа Глишић добила је нови кров кад јој се урушила таваница, а Наталија Миловановић новац за дуг банци због ког јој је претила заплена куће. Поштару Салиху Тољају, оцу петоро деце, кућа је стављена под кров, јер је прокишњавала, а болесним супружницима Драгану и Василији Петровић плаћен је дуг за струју и прибављени огрев, одећа и храна.
ВАСА и хумани грађани притекли су у помоћ и удовици пољопривредника из Дубравице, која није имала пара за његову сахрану. Успут се видело да она живи у тешким условима, па је Васа наставио акцију све док јој кућа није обновљена. За децу која су ван система и које не посећује Деда Мраз, Васа крајем сваке године прикупља слаткише и играчке и неуморно разноси по граду и околним селима.

Кућа поштара Салиха Тољаја стављена под кров


- Око ових акција окупила се екипа људи која помаже малтене у свакој. Временом се издвојила група мојих фејсбук-познаника, а данас пријатеља, која ме је храбрила и помагала: Дарко Петровић, Зоран Ђокић, Анђелка Алмажан, Душан Перић, Звонко Огњановић... То су људи који, као и ја, не могу немо да посматрају муке немоћних и социјално угрожених. Наставићу са акцијама све док буде оваквих људи који желе да помогну, да своје мало подаре онима који имају још мање - поручује Слободан Васић Васа, хуманитарац коме се у Пожаревцу једноставно - верује.


ВРАТИО ВАСЕ ИЗ ПЕРУА

ВАСИЋ је покренуо и акцију за скупљање новца за авионску карту Васе Радовић, домаћице из Пожаревца, која је у Перуу провела осам година пакла. Тамо је осуђена због, како тврди, подметнуте дроге, али по изласку из затвора није имала ни пасош, ни новац, па је Васа и њој помогао и вратио је у Србију.

АКЦИЈЕ

ВАСА и хумани грађани сакупили су помоћ за угрожену породицу Јанчић из Симићева, самохраној мајци четворо деце из Пожаревца обезбедили су котао за грејање, породици Јеремић из Костолца помогли су у санацији мансарде изгореле у пожару, a бројним породицама доставили су храну, одећу и обућу.

Поправка крова на кући самохране мајке Наташе Глишић Фото Фејсбук
НАГРАДА У ХРВАТСКОЈ

ДА се добар глас далеко чује, потврђује и Васин пример. Прича о његовим доброчинствима стигла је и до наших комшија, у Хрватску. Због тога га је Удружење новинара Хрватске прогласило победником у категорији "Најхуманији новинар у региону", а признање му је уручено на Фестивалу репортажа и репортера у Дарувару, крајем септембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације