НА Евангелистичкој цркви у Врбасу протеклих дана постављени су нови крст и "јабука", чиме је крунисана прва фаза обнове овог објекта, који је годинама представљао опасност по пролазнике, јер су с њега отпадали делови.

Око 1.000 грађана тражило је да се црква, један од симбола Врбаса и културно-историјски споменик, коначно санира, а петиција је "пробудила" Бискупију у Суботици, која је за обнову највећег евангелистичког здања у Србији добила подршку Владе Мађарске.

Предвиђено је да у првој фази буду реконструисани кров, капа торња и горњи део фасаде, и да ти послови буду завршени до марта идуће године, кад ће бити обележена два века постојања цркве, која је грађена од 1816. до 1820. године.

- Радове са 320.000 евра или 100 милиона форинти, финансира мађарска влада у склопу пројекта ревитализације хришћанских цркава у Војводини, којим је обухваћено 11 таквих здања. Надамо се да ће касније бити обновљена и фасада и унутрашњост цркве - рекао је Имре Гшвенг, председник Евангелистичке црквене општине у Врбасу.

Лутеранска евангелистичка црква, која је била верски објекат подунавских Немаца, запуштена је пошто је остала без великог броја верника, због чега је у њој престало богослужење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обнова цркве за обнову љубави


- Изграђена је у барокном стилу, а њен свод краси фреска "Лутер пред судом у Вормсу", дело сликара Јожефа Пехана. У парку испред цркве до краја Другог светског рата била је, једина у свету, реплика споменика Мартину Лутеру, чији се оригинал налази у Немачкој - истиче Мирослав Ковач, један од организатора петиције за обнову евангеличког храма.

Марта Долински, свештеница Евангелистичке хришћанске заједнице у Суботици, каже да се планира да се у цркви поново обавља богослужење, али и да се она, попут Синагоге у Суботици или Новом Саду, користи и за концерте и друге културне програме, као и да буде отворена за туристе.


БЛАГОСЛОВ

Приликом скидања старог крста, 15. октобра ове године, радници су у кугли ("јабуци") пронашли повељу, за коју се веровало да потиче из давних времена и да носи посебну поруку. Испоставило се да је документ из 1955. године и да садржи податке о тадашњим радовима, уз потписе људи из ондашње црквене општине. У нову куглу је 9. децембра стављена повеља са описом садашњих радова и благословом за будућа поколења.