Канал чува Лесковац: Уместо да плави град, вишак воде ће отицати у Јужну Мораву

И. МИТИЋ

14. 12. 2019. у 08:50

Канал чува Лесковац: Уместо да плави град, вишак воде ће отицати у Јужну Мораву

Почетак реализације капиталне инвестиције,Фото ГУ у Лесковцу

Посао вредан 45 милиона ће бити завршен за седам месеци

ЛОКАЛНА самоуправа у Лесковцу са 25, и ЈП "Србјаводе" са 20 милиона динара финансирају изградњу такозваног растеретног канала који би требало да сав вишак воде из Туловске реке - која је минулих деценија угрожавала већи број насељених места - "одведе" до Јужне Мораве и предупреди потенцијалне поплаве.

Овај водопривредни објекат ће бити дуг 2,4 километра, пројектована ширина износи 16, а дно канала ће се налазити на дубини од четири метра.

- Градићемо још и два заштитна насипа, са обе стране, те приступне путеве, а заштићена ће бити не само околна села, већ и лесковачка насеља Анчики и Бобиште. Јер, вишак воде из Туловске реке се досад преливао у канал Бара, па смо више пута имали велике поплаве управо у том делу - објашњава, у име извођача радова, директор ГП "Механизација" из Власотинца Јован Цветковић.

Истовремено, градоначелник Лесковца каже да се ради о капиталној инвестицији, о којој су многи сањали...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: СНС за 11 година направила преокрет у Србији


- После године дана напорног рада, израде пројеката, прибављања сагласности и дозвола, почињемо радове и за седам месеци ће мештани моћи мирно да спавају. Ризик од поплава ћемо свести на минимум - тврди Горан Цветановић, наглашавајући да досадашње чишћење корита Туловске реке, иако је било редовно, није било довољно делотворно.


БАРА

ДА би одбрана од поплава у овом делу града била на највишем могућем нивоу, неопходно је и да се у уређење канала Бара уложи додатних десет милиона динара, што надлежни у лесковачкој локалној самоуправи најављују за догодине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације