ТРСТЕНИК - МАЛИ Срећко (5), чији су родитељи погинули у бизарној несрећи у бунару у селу Страгари код Трстеника, 12.децембра, 2018. године, још увек је у хранитељској породици, сазнају “Новости”. Петогодишњи дечак је према незваничним сазнањима “Новости” ушао у тзв. листинг за усвојење у којем је 10 породица, али до сада поступак усвајања тече споро и скоро да нема заинтересованих!


- Стекли су се услови за усвојење и у току је поступак - наводи незванично извор “Новости”. - Дечак је здрав, лепо напредује од почетка, вратио се у обданиште. Хранитељи дивно брину о њему, али заинтересованих породица нема.


Жеља Центра за социјални рад у Трстенику, где нам је предочено да не могу да коментаришу поступак усвојења малолетника, била је да сироче буде што ближе родном селу Пољна и родбини. Ова установа још увек је старатељ дечака који је у трагедији остао без маме Слађане (50) и тате Часлава Анђелковића (57). Смрт их је задесила у бунару дубоком шест метара. Скоро четири дана, Срећко је био сам у кући и плакао, све док дечије јауке нису чуле комшије.


- Прво сам помислио да ми се учинило, али када сам схватио да је дете само, претрнуо сам, све ми је говорило да се нешто страшно догодило, чим толико плаче - присећао се мештанин Пољне Саша Димитријевић, који је пронашао дечака.


Мирослав Нићифоровић, брат покојног Часлава испричао нам је да је малишан преживео једући хлеб, у хладној кући, замотан у ћебенце. Права је срећа што, иако је била зима, температуре нису биле испод нуле. Права је мистерија како је дете успело да само, без ичије помоћи, преживи четири дана. Рекао је лекарима да је јео хлеб и све друго шта је затекао у кући. Спасао га је плач.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Децу из Србије усвајају Американци и Скандинавци!


Дечак је неколико дана пре несреће био болестан. У суботу је примио инјекцију, али у недељу није имао ко да га одведе у Дом здравља. Ауто Анђелковића “опел астра” нађен је у туђем купузишту у селу Страгари, недалеко од бунара где су и изгубили живот. Главице купуса у њиховом возилу ишле су у прилог претпоставци да су завршили у суседном селу с намером да украду поврће.


Место несреће; Фото: С.Бабовић


- Позив смо примили те ноћи у три сата са информацијом да се у Пољни налази смрзнуто и незбринуто дете и наша дежурна служба је одмах кренула на терен, дете је санитетом пребачено у крушевачку болницу - предочио нам је Драгојло Минић, директор ЦСР у Трстенику.


Кућа породице Анђелковић; Фото: С.Бабовић


Анђелковићи су били веома ситуирани. Имали су стан у Трстенику, две куће у селу, комплетну пољопривредну механизацију (дрљаче, плугове, фрезе, тракторе), пуно двориште оваца, јагњади, свињу од 60 килограма, две јунице. Посадили су више од четири хектара кукуруза. Сањали су да још боље обезбеде сина. А храбри Срећко је оздравио и опоравио се у болници и детињство наставио код хранитеља. Није му одмах предочено шта се догодило. У првим данима по трагедији дозивао је мртве родитеље.


ОБДУКЦИЈА ПОКАЗАЛА ДА СУ СЕ АНЂЕЛКОВИЋИ УТОПИЛИ


ОБДУКЦИЈА Слађене и часлава Анеђлловиаћ показала је да је смрт несрећних супружника настала непосредно услед утопљења. Анђелковићи су сахрањени на локалном гробљу у Пољни, а цело село присуствовало је опелу у Цркви Светих Петра и Павла.


Сахрана Слађане (50) и Часлава Анђелковића (57); Фото: С.Бабовић