ОДБОРНИЦИ новосадске Скупштине града одлучили су у четвртак, 12. децембра, убедљивом већином гласова, да планирани износ градског буџета за идућу годину буде 29,13 милијарди динара а као једна од најбитнијих ставки те одлуке јесте да Град финансира у пуном износу боравак деце у вртићима Предшколске установе „Радосно детињство“.

За реализацију те одлуке из градске касе ће од 1. јануара бити издвојено око 613,7 милиона динара.

- Посебно сам поносан на ту одлуку. Нови Сад је први међу нашим великим градовима који се одлучио на такву меру подршке родитељима с децом – изјавио је градоначелник Милош Вучевић оценивши да је таква одлука омогућена пре свега развојем града у протеклом периоду, захваљујући доласку низа великих инвеститора, отварању фабрика, већем запошљавању и бољем стању буџета.

Истовремено, како је додао, повећан је износ градске субвенције за боравак у приватним вртићима на 300 милиона динара, тако да ће идуће године том подстицајном мером бити обухваћено 3.000 малишана, односно 200 више него у овој.

Прочитајте још - Дочек две Нове године у Новом Саду: Богат програм на рачун спонзора

Вучевић је одбацио примедбе опозиције да је та одлука предизборни потез владајуће СНС, нагласивши да би он, да је таква оцена тачна, ту одлуку најавио 1. марта а не сад.

Градоначелник сматра да је нови градски буџет у исто време „социјално одговоран и развојан“, поткрепљујући то подацима према којима су издаци за социјална давања достигли укупног 20 одсто буџетског износа док укупна капитална улагања чине 34,2 процента укупног обима грдске касе.

Одборници опозиције, у првом реду из СРС и ДЈБ, гласали су против предлога новог буџета јер, како су навели у расправи, упркос томе што је реч о до сада највећем новосадском буџету по обиму, нема на помолу великих инвестиционих пројеката чија реализација омогућује бржи развој града. Сматрају и да нису планирана довољна издвајања за социјалну заштиту, културу, путну привреду и друге области.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК је најавио скори долазак у Нови Сад још два велика инвеститора, по једног из Јапана и Немачке, као и отварање новог логистичког центра, такође једне стране компаније. - Добили смо и понуду од једне компаније да од града откупи цео комплекс Радне зоне „Север 4“. Разматрамо све те могућности и очекујемо нова радна места – рекао је Вучевић.