На црно највише граде у Новом Саду: Инспектори рада открили 1.139 непријављених радника, најчешће на градилиштима

Љ. П.

12. 12. 2019. у 12:41

На црно највише граде у Новом Саду: Инспектори рада открили 1.139 непријављених радника, најчешће на градилиштима

Фото П.Милошевић

Контроле показале да без папира раде и грађевинци у Врбасу, Бачкој Паланци, Бечеју и Темерину

ИНСПЕКТОРИ рада Одељења инспекције у Новом Саду, за једанест месеци урадили су укупно 3.342 инспекцијска надзора у фирмама, и у њима су затекли 1.139 радника на црно, односно који су упослени без уговора о раду. Највише таквих случајева од јануара до новембра ове године откривено је у делатности пословних и личних услуга, угоститељству и грађевинарству. У непријављивању радника предњаче послодавци у Новом Саду, Врбасу, Бачкој Паланци, Бечеју и Темерину.

На смањење непријављених радника у односу на претходне године, према речима др Љиљане Стојшић, начелнице Одељења инспекција рада у Новом Саду, допринела је, пре свега, законска регулатива, најпре увођењем обавезе за послодавца да уговор о раду држи у радном простору где запослени ради, а затим и увођење обавезе за послодавца да пријави запосленог на обавезно социјално осигурање пре његовог ступања у рад.

- Наших 16 инспектора у оквиру сваког инспекцијског надзора обавезно контролишу и рад на црно - каже наша саговорница, напомињући да циљ инспекције није само кажњавање послодавца већ да радници буду пријављени. - Контролама смо постигли да 87 одсто, односно 996 радника који нису били пријављени, закључе уговор о раду са послодавцем и да остваре право на обавезно социјално осигурање.

Приликом откривања рада на црно инспектори предузимају корективне и репресивне мере. Када је реч о корективним мерама, послодавцу се налаже да са непријављеним радником закључи уговор о раду и поднесе пријаву за обавезно социјално осигурање. Према речима др Стојшићеве, од јануара до новембра 2019. године инспектори су поднели укупно 761 захтев за покретање прекршајног поступка, од којих 556 у области радних односа.

- Истовремено смо донели укупно 533 решења са налозима за отклањање утврђених недостатака, од којих 48 решења из области радних односа - предочава ситуацију др Стојшић. - А донели смо и 1.449 мера за отклањање неправилности које су утврђене у области радних односа.


КАЗНЕ

ЗА незакључивање уговора о раду запрећена новчана казна је од 800.000 до два милиона динара за правно лице и од 50.000 до 150.000 динара за одговорно лице у правном лицу, односно од 300.000 динара до пола милиона динара за послодавца предузетника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације