У Кули навикли на арсен из славина: Здрава вода доступна у зградама МЗ, али тамо ретко ко иде

З. РАЈИЋ

12. 12. 2019. у 08:10

У Кули навикли на арсен из славина: Здрава вода доступна у зградама МЗ, али тамо ретко ко иде

Вода из водовода

У врбаским селима се буне, а у Руском Крстуру и Крушчићу верни свом водоводу

ЖИТЕЉИ двеју суседних општина у Бачкој - Врбаса и Куле, имају исти проблем са водоснабдевањем, на који различито реагују. У Равном Селу и Савином Селу у врбаској општини мештани се суде са ЈКП одбијајући да плаћају воду из водовода, која је од 2006. забрањена за пиће због вишка арсена. За разлику од њих, становници Руског Крстура и Крушчића у кулској општини, где је забрана из истог разлога на снази од 2005, не само што се не буне, него нису ни престајали да пију воду из кућних славина.

У селима врбаске општине као алтернатива водоводу постављене су еко-чесме, за које стручњаци регионалног Завода за јавно здравље у Сомбору истичу да нису право решење, јер поред штетних материја одстрањују и минерале неопходне за људско здравље. Руски Крстур и Крушчић добили су, међутим, чесме на којима су уклоњењене прекомерне дозе канцерогеног арсена и штетне органске материје и добијена је вода, чији је квалитет такав да би, како наглашавају сручњаци сомборског завода, могла да се продаје у трговинама.

- Петоро младих докторанада Института за хемију, технологију и металургију (ИХТМ) из Београда, предвођених докторком Милком Видовић, успело ја да методом, која нигде раније није примењена, количину арсена у водоводу у Руском Крстуру сведе на пет пута нижу концентрацију од допуштене - рекла је др Љиљана Соколова Ђокић, специјалиста хигијене и дугогодишњи стручњак Завода за јавно здравље у Сомбору.

Вода пречишћена уређајем ИХТМ постала је доступна мештанима Руског Крстура, а потом и Крушчића, на чесмама инсталираним 2008. у зградама месних заједница, али их посећује занемарљив број мештана.


Чесма пречишђене воде у Крушчићу

- Навикли смо на воду из водовода, и не верујемо да ће нас после 40 година излечити вода са чесме у МЗ - казао је Владо Ковијанић из Крушчића.

У кулским селима, ипак, не одустају од идеје да се арсен елиминише фабрикама воде, заснованим на технологији ИХТМ. Из општинског буџета издвојено је за то 7,6 милиона динара. Изградњу фабрика воде у Руском Крстуру и Крушчићу најавио је летос, током посете Кули, председник Александар Вучић.


НИКОМ НИСУ ПОБЕЛЕЛИ НОКТИ

ЈЕДНО време размишљало се о изградњи заједничке фабрике воде за Руски Крстур, Крушчић и оближњи Лалић (у општини Оџаци), у којем је већ 14 година забрањена употреба воде презасићене арсеном. У Лалићу је изграђена еко-чесма, на коју мештани слабо одлазе. Душан Парњицки, бивши секретар МЗ, рекао је да се вода оспореног квалитета у Лалићу пије већ пола века и да досад "није примећено да је било коме шкодила или да су неком од тровања арсеном побелели нокти или избледео пигмент у коси".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације