ДОК полиција испитује ко је све остао "кратких рукава" због сарадње са предузећем "Панонка промет" из Пачира код Бачке Паланке, списак преварених све је дужи, а штета све већа.

Након што су у пословању са предузећем "Панонка промет", која је имала своју испоставу у Зрењанину, "остали кратки" за 3,5 милиона динара у социјалном предузећу "Раданска ружа" из Лебана не верују да ће своје потраживање за уредно испоручену робу икада моћи да наплате.

Директор ове фирме Предраг Стошић је уверен да ће број предузећа која су жртве превараната из дана у дан бити све дужи, а да је тренутна блокада рачуна "Панонке промет" на 18 милиона динара тек мали део укупне штете.

- Они су само од јула ове године издали 45 меница које су сада, заправо, без покрића - истиче Стошић. - На основу досадашњих сазнања верујем да ће, осим нашег предузећа, у ланцу преварених бити најмање педесетак фирми. А, и да ће укупна вредност настале штете, сигурно, бити већа од 200 милиона динара.

"Раданска ружа" би, објашњава њен директор, морала до петка да плати ПДВ за посао који није наплатила. У супротном, биће кажнења са милион динара.

- Ако не будемо успели да измиримо своје обавезе према држави, слободно можемо да припремимо катанац за наша врата - додаје Стошић. - Верујем да ћемо се некако снаћи и да ћемо испунити и све друге обавезе које имамо према нашим партнерима и радницама. Међутим, посао са "Панонком промет" нам је "одсекао руке" када је реч о следећој сезони.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нова интернет превара: Ако сте добили овакву поруку на "Вајбер" у великој сте опасности


Директор "Раданске руже" истиче да је све очигледније да је група људи користећи добар бонитет "Панонке промет" куповала по Србији све што је могла, а да је робу продавала на црно и "трпала" паре у своје џепове. После свега су искључили телефоне и нестали.

- Почетком новембра ове године, на чело фирме довели су особу која постаје и стопостотни власник предузећа које су користили за мутне радње и махинације. Реч је о фиктивном власнику, док је са одговорнима немогуће ступити у контакт - закључује Стошић и додаје да ће у овом случају за полицију бити много посла како би "увезала" цео случај и творцима преваре стала на пут.


Предраг Стошић

Међу преваренима су и фирме из Суботице, Зрењанина, Раковице, Новог Београда, Трстеника и других места у Србији. У Пачиру, где је регистровано седиште "Панонке промет", нема никога. Мештани кажу да је ту само откупна станица, у коју неко дође само у време када се житарице откупљују од произвођача.


УЗИМАЈУ НА РЕЧ

ПОЉОПРИВРЕДНИК Југослав Томић из Стајићева код Зрењанина у трговини са представницима "Панонке промета" оштећен је за 2,2 милиона динара, колико је требало да му плате за испоручени кукуруз.


Угрожена производња у "Раданској ружи"

- Испоручио сам им 230 тона кукуруза, дали су ми део, а остало је да ми исплате још 2,2 милиона - каже Томић. - После су нестали без трага и гласа. Насео сам јер сам веровао комшији који ми је препоручио те људе и гарантовао за њих. После сам сазнао да је "Панонка промет" у сваком селу имала по неког "свог" преко кога су долазили до робе, коју узму на реч.