КИКИНЂАНКА Каролина Косаренко (34), самохрана мајка петоро малолетне деце, до сада је живела у трошном социјалном стану, који је сваког дана могао да се сруши. Када су летос падале обилне кише, она је усред ноћи извела децу у двориште, под облаке, како им дотрајали кров не би пао на главе, о чему су "Новости" писале. Али, ове јесени и њу је огрејало сунце. Двадесетак кикиндских предузетника одлучило је да до Нове године Кристини и њеној деци обезбеде нови стан. Обновили су две постојеће просторије и праве нове за кухињу и купатило. Биће то удобних четрдесетак квадрата за Кристину и њену децу.

- Из медија смо сазнали у каквим нељудским условима живе ова деца. Одлучили смо да помогнемо, јер ако наша деца у 21. веку имају све и ови малишани заслужују да имају бар пристојне услове за становање. Свако од нас даје колико може и жели. Реновирали смо две постојеће собе и зидамо две нове у којима ће бити купатило и кухиња. Собе смо изоловали од влаге, окречили, средили под, постављамо ламинат и плочице. Сада зидамо кухињу и купатило у којем ће бити све што треба. Биће укупно четрдесетак квадрата без влаге, са сигурним кровом, две собе, мањом кухињом и купатилом. Обезбедићемо и шпорет за грејање. Верујемо да ћемо све завршити до Нове године - детаљно је објаснио предузетник који је надзирао радове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ваша деца неће да уче? Испричајте им ову причу: Божиновићи уче под свећама, сањају да имају компјутер, на путу до школе их пресрећу вукови и шакали

Ни он ни било ко од његових колега не жели да им се помиње име, као ни име фирме. Не треба им, кажу, "реклама", али треба да се зна да њихова суграђанка и петоро малишана више неће живети испод крова који може да падне док они спавају.

- Ово је акција из чисто људских побуда. Желимо само да стамбено збринемо ову породицу. Учествује нас двадесетак, можда и тридесетак, неко даје материјал, неко новац. Укупно улагање ће износити око 450.000 динара - преноси предузетник.

Захваљујући хуманости предузетника, Каролина ће за Нову годину, а можда и пре, своју децу први пут окупати у купатилу уместо у кориту.

- У овим собама већ сада је топлије него што је раније било. Срећна сам што ће моја деца имати купатило. Изненадила сам се када је дошао Игор и рекао да ће ми помоћи. Питала сам се зар има још тако добрих људи који желе да помогну сиротињи. Ево има их и хвала им много - са осмехом је причала Каролина, која је 11 година живела у стану који јој је локална самоуправа доделила као нужни смештај.


ОСТАВЉЕНА

ЛЕТОС сам радила преко јавних радова. Сада немам посао. Живимо од социјалне помоћи и дечјег додатка. Муж ме је напустио пре две и по године, када сам била трудна са најмлађим дететом - каже Каролина, мајка Радована (15), Иване (14), Сашке (11), Иве (6) и Саше (2,5).