СТРУЧЊАЦИ за сада искључују могућност да је салмонела проузроковала стомачне тегобе код 40-оро деце и дела запослених у трстеничким вртићима, а резултати епидемиолошког и санитарног надзора Завода за јавно здравље у Крушевцу биће познати кроз пар дана. Малишани су према подацима Педијатријске службе Дома здравља у Трстенику, где су се као и Хитној служби, јављали узнемирени родитељи са децом, имали у лабораторијским анализама повећан број леукоцита и неутрофила,али код стања праћеног повраћањем и боллвима у стомаку, није забележена и висока температура.


Др Мирјана Аврамовић из Завода за јавно здравље предочава за “Новости” да се у овом тренутку не зна шта је узрок тегобама.

- Узети су узорци намирница,које су деца конзумирала, брисеви са руку запослених у кухињи и радних површина, а наложен је и ванредни санитарни преглед радника,као и појачане хигијенске мере и дезинфекција у целом вртићу, пре свега у кухињском блоку -напомиње за “Новости” др Мирјана Аврамовић,начелница Центра за контролу и превенцију болести Завод за јавно здравље Крушевац.

- Већ предузете мере дају резултате, будући да нових случајева нема, а седморо деце која су задржана у болници се осећају добро.

Трстенички педијатри наводе да је код све деце примећено повраћање и стомачне тегобе.

Прочитајте још: Масовно тровање деце у Трстенику: Око 40 деце и неколико запослених се јавило лекару

- Деца су постајала бледа, дехидрирана, а прве лабораторијске анализе показале су да можемо на основу искуства да искључимо салмонелу или вирус, али сачекаћемо реч епидемиолога-напомиње спец.педијатрије др Бојан Пецић,начелник педијатрије ДЗ Трстеник.


Фото: С. Бабовић

Из трстеничке хитне помоћи упућено је 35-оро деце,али се њих 13-оро јавило Општој болници у Крушевцу. На Дечијем одељењу их је задржано седморо.Као што су “Новости” раније објавиле,по пријему су урађене неопходне анализе и терапија је дала резултате и очекује се њихов скори потпуно опоравак. У Предшколској установи “Бисери” раније су навели за “Новости” да се и деца и одрасли са сличним симптомима јављају лекарима и у Крушевцу и у Трстенику, и да док не стигну резултати не могу да буду сигурни о чему је реч.

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ УСИЈАНЕ

БРОЈНЕ поруке уплашених родитеља чија су деца збрињавана у хитним службама од јуче круже друштвеним мрежама. Има оних који кривицу виде искључиво у храни у обдаништима и оних који сматрају да је то у питању стомачни вирус.

- Дечији диспанзер пун,у оба вртића деца повраћају, шта се дешава-само су неки од драматичних објава забринутих родитеља на друштвеним мрежама.