Дочек две Нове године у Новом Саду: Богат програм на рачун спонзора

С. БАЈИЋ

11. 12. 2019. у 01:01

Дочек две Нове године у Новом Саду: Богат програм на рачун спонзора

Милош Вучевић, Милица Стојшић и Немања Миленковић Фото Н. Карлић

Нови Сад ће испратити 2019. годину на 50 локација уз богат културно-уметнички програм

НОВОСАЂАНИ и њихови гости ће трећи пут дочекати две Нове године, по јулијанском и по грегоријанском календару, уз богат музички, уметнички и културно-забавни програм, на 50 локација у граду у складу са одредницом о децентрализацији културе.

Тако ће 31. децембра на Тргу слободе наступити Бајага и "Инструктори", као и састав "Артан Лили", док ће програм за дочек српске Нове године, 13. јануара, бити организован у три новосадска позоришта, културним станицама, Синагоги... а публици ће се представити 18 извођача, међу којима су Дадо Топић и "Тајм", "Лету штуке", Ана Станић, Божо Врећо, "Елементал", "Лолобриђида", Краљ Чачка, Биља Крстић...

Милош Вучевић, новосадски градоначелник, сматра да дочек у организацији града није збир манифестација него уметничка концепција за коју из буџета није издвојен ни динар, већ је све финансијски покрио веома јак спонзорски пул друштвено одговорних компанија.

Прочитајте још - Нови Сад све јачи магнет туристе: Разноврстан садржај привукао госте из 50 земаља

- Нема мистификације: спонзори ће бити на рекламама, осим оних који то не желе. Реч је о спонзорским парама а не буџетским, не троше се градске, него приватне паре, све се плаћа преко рачуна и под контролом. На то сам поносан - каже Вучевић и наглашава да ће Нови Сад такав концепт наставити да унапређује. - Позивам госте да уживају у нашој зимској чаролији, цео децембар и јануар, разноврсним садржајима по граду, наступима најбољих музичара за све укусе и у разним жанровима.

Немања Миленковић, директор Фондације "НС ЕПК 2021", истиче да Нови Сад трећи пут заредом прославља идентитетску интеркултуралност славећи Нову годину по два календара.

- Децентрализација културе нам је визија и огледа се у 50 локација на којима ће наступити извођачи из разних жанрова. Наш дочек је јединствен у Европи, јер смо поставили одржив, нов модел управљања културом. Уложили смо у јачање културне сцене града, и сви приходи од дочека улажу се у уметнике. Највећи ресурс је откривање нових талената који се остварују у свом граду и држави - рекао је Миленковић.

НАПРАВИЛИ ДОГАЂАЈЕ

СЦЕНСКИ део програма и визуелни идентитет оба дочека представља јединство различитости - објашњава Милица Стојшић, асистенткиња ФТН на Катедри за сценски дизајн. - Уметници из земље и света у друштву студената Сценске архитектуре и Нових ликових медија биће део програма. Путем визуелне уметности, видео-решењима понудићемо узбудљиво путовање кроз град у два датума на 50 локација. Направили смо догађаје, у пуном смислу те речи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Andromeda

11.12.2019. 07:24

kao i uvek Novi Sad najbolji u ponudi,idejama, i stvarno je svake godine sve bolji i bolji program....

dragan

11.12.2019. 07:55

Ajde da se lazemo,radi se o firmama koje dobijaju sve poslove u NS koje se finansiraju iz budzeta ili su privilegovane u dobijanju lokacija.