ЧАЧАК – НЕОБИЧНА скулптура – послагане “ве-це” шоље на стубу, једна на другу, постављена у самом центру Чачка, згрозила је већину Чачана, који су углавном негативно коментарисали ово “уметничко дело”. Ради се, заправо, о “раду” двојице уметника - Бранислава Николића и Золта Ковача, који су добили награду на 27. Меморијалу “Надежда Петровић” и који ће имати своју самосталну изложбу под називом “Како преживети рад”, а чији део ће се управо налазити на јавној површини и то у облику стуба од “ве-це” шоља.


Чачани, међутим, ову скуплтуру су, у већини случајева схватили као увреду, те су се многи на друштвеним мрежама питали: “Да ли ово значи да смо у г... до гуше, па је само остало да се пусти вода?”.

Уметници, са друге стране, другачије посматрају своју скулптуру.


- Желели смо да скренемо пажњу и у томе очигледно успели, јер уметност најчешће пролази неприметно, испод радара и 20 истих људи долази у галерије. Нисам желео никог да провоцирам на локалном нивоу, јер ова поставка више може да се схвати као глобални коментар о томе куда идемо као цивилизација – рекао је Бранислав, додајући да се његова скулптура идејно ослања на рад Константина Бранкушија, творца Бесконачног стуба од пирамидичних елемената који се пружа у небо, са разликом да су код њега у питању „ве-це” шоље.


- Уметност не треба схватити преозбиљно, мора се бити мало и духовит. Са друге стране, ако гледате из даљине уопште се и не примећује да су у питању шоље, већ један леп заобљен керамички облик. Тек кад приђете види се шта је заправо у питању и свако ће схватити на свој начин, а то јесте и била поента.


Марија Радисавчевић, кустос УГ “Надежда Петровић” објаснила је да су Николић и Золт 2014. године освојили нагараду на Меморијалу ове чачанске галерије, и тако добили право да свој рад, грађанима Чачака прикажу кроз самосталну изложбу.


Прочитајте још: Уметност великих формата


- Бесконачни стуб од „ве-це” шоља биће висок пет метара и осветљен, а уз њега поставиће се још једна уметничка инсталација од олука, што ће наши грађани такође имати прилику да виде. У питању је привремена поставка која ће по завршетку изложбе бити склоњена – закључила је она.