НИВО воде на Риболовачком језеру у Чонопљи, надомак Сомбора, у последње четири године драстично опада. Због тога су забринути риболовци, али и љубитељи природе овог језера, јер је ниво воде у појединим деловима опао за 40 центиметара. Риболовци страхују да ће језеро пресушити,а да ће сва риба да угине. Иначе, ово језеро једно је од најатрактивнијих места за пецање у Србији, а пецароши долазе из целе Бачке и окружења.

Риболовци упозоравају да се риба на овом језеру сама мрести, што је реткост, али да ће и тога нестати уколико се овако настави.

- Велика количина рибе је изумрла, многе животиње су изгубила своја станишта која су и нестала заједно са водом јер су принуђена да емигрирају у потрази за новим станишем, наводе у Удружењу спортских риболоваца "Шаран" које апелује на надлежне да реагују на ову ситуацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ненадокнадива штета: Река црне боје, мртве рибе по површини, шири се јак, непријатан мирис

У ЈВП "Воде Војводине", које брине о језеру, наводе да је ниво воде низак због лоших метеоролошких услова који су обележили лето и јесен, те да је било очекивано да дође до испаравања воде из језера и до спуштања нивоа воде. Тврде да будно прате ситуацију на акумулацији како не би дошло до угрожавања рибљег фонда.

- Иако је водостај на акумулацији нижи од просечног, веће количине воде се налазе уз брану, што штити рибљи фонд. За акумулацију Чонопље не постоји могућност за снабдевање водом и она зависи у потпуности од природних услова, односно, од атмосферских падавина - кажу надлежни у ЈВП "Воде Војводине".

Риболовци проверавају ниво воде

ЧИЈА ЈЕ ЗЕМЉА

ЈЕЗЕРО у Чонопљи додељено је ЈВД "Војводина воде" на коришћење као риболовна вода. Међутим, сами имовински правни односи у вези са земљиштем на којем лежи акумулација су у поступку решавања. Чувено језера се простире на око 50 хектара.