ХОТЕЛ "Мир" у Звоначкој бањи, која се налази у врлетима Влашке планине, на средокраћи пута између Пирота, Димитровграда и Бабушнице, добио је новог власника.

Милан Стаменковић, директор Туристичке организације у Бабушници којој територијално припада и поменуто природно благо Србије, каже да је објекат од досадашњег власника Јована Голубова купио бизнисмен из Северне Македоније Тончи Грчев, који најављује комплетну реконструкцију постојећег "бетонског костура", те изградњу још једног објекта, али и обнову базена са лековитом водом који су некада били рехабилитациони центар.

И сви су уверени у то да ће оживљавање хотела "Мир" означити и нови почетак развоја туризма на овом атрактивном простору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зашто је пропала "бања за живце"

Подсетимо, Голубов је хотел купио пре десетак година, али није смогао економске снаге да га обнови, па је ово некада репрезентативно здање и остало ругло каквим га је направио закупац из Пирота Радислав Здравковић. Он је, наочиглед свих, па и политичких посленика из читавог округа, за само неколико месеци готово уништио комплетну зграду. Иако није постојао званични документ о томе, нити је јавност упозната са резултатима евентуалног вештачења, Здравковић је тврдио да "опрема и инсталације утичу на статику објекта, па га треба растеретити да се не би срушио"?! Зато је ангажовао надничаре из Бугарске, те скинуо комплетан инвентар, столарију, керамичке плочице, намештај, мобилијар, стакла и радијаторе који су завршили на једном пиротском отпаду, као старо гвожђе.

Касније је завршио пред лицем правде, али тек када је причинио непроцењиву штету и готово неповратно уништио хотел који је, у срећна времена, био омиљен међу туристима - посебно Београђанима и онима из Војводине, којима је погодовала чувена ружа ветрова на огромном комплексу зеленила, у контрасту са кањонима који су као руком односили стрес.

Сада су, изгледан, на помолу бољи дани, а у проналажењу новог власника од којег се очекује да ревитализује туризам у овом пасивном крају је, сазнајемо, помогла и локална самоуправа у Бабушници, те државни врх Србије.