У СРЦУ Срема, окружена Фрушком гором, плодном ораницом, реком Савом, на раскрсници важних саобраћајница у близини великих градских центара као што су Београд и Нови Сад, Рума има потенцијал за добар развој туризма.

Општина која има око 55.000 становника (од тог броја половина живи у Руми, док друга половина у 16 насељених места која припадају овој општини) обилује природним и културно-историјским наслеђем и народном традицијом који чине богату туристичку понуду. Два чувена археолошка налазишта Гомолава и Басијана и данас крију остатке Римског царства.

Ризница историјског богатства народа који су живели на овим просторима је Завичајни музеј у Руми, чији фонд чини више од 10.000 експоната у саставу археолошког, етнолошког, историјског и ликовног одељења.

И ловни туризам у овој општини није изостао. Ловиште "Каракуша", које је основано четрдесетих година прошлог века, наслања се уз реку Саву. По броју животињских врста ово ловиште представља једно од најбогатијих станишта у Војводини. Основне врсте дивљачи у ловишту су јелен и срна.

Фото Д.Дозет

Главне врсте крупне дивљачи су дивља свиња, јелен и срндаћ, који се лове са чеке или у групном лову. За вишедневни боравак ловаца намењен је Ловачки дом "Каракуша" са максималних 45 лежајева. Подручје ловишта привлачно је не само за ловце, већ и за проучаваоце и љубитеље природе.


ДВА ЈЕЗЕРА

НА подручју румске општине су два вештачка језера. Борковачко језеро у Руми простире се на 45 хектара и обилује крупним примерцима сома, шарана, смуђа, бабушке, беле рибе, амура, толстолобика. Павловачко језеро има површину од 62,5 хектара и богато је шараном, смуђом, толстолобиком, сомом и амуром. Оба језера привлаче велико интересовање пецароша.

Детаљ са реке Саве,фото С.Костић