Не зависи све од наклоности неба

Ј. С. - С. К.

понедељак, 09. 12. 2019. у 19:25

Не зависи све од наклоности неба
У Општини Рума регистровано је 450 пољопривредних газдинстава. Финансирају камате за краткорочне кредите, као и осигурање усева и узорковање земљишта

УПОРЕДО са развојем привреде, Румљани не запостављају ни пољопривреду. Одувек су ратарство, биљна, па и сточарска производња били обележје ове вароши у срцу Срема који се дичи најплоднијом ораницом у Србији.

Румљани располажу са 20.000 хектара државног земљишта, па су овде опстали и некадашњи комбинати попут чувене "Агроруме". Данас више нема "чистих" пољопривредних домаћинства, јер долaском великог боја инвеститора у Руму, није редак случај да се део чланова једне породице бави пољопривредом, а други су ухлебљење нашли у некој од новоотворених фабрика и на тај начин подупиру своју егзистенцију и увећавају породични буџет.

Као што настоје да привуку инвеститоре у привреду, челни људи Руме велика средства издвајају из буџета како би помогли пољопривредницима и малим газдинствима. У Руми је регистровано 450 пољопривредних газдинстава. Приноси и даље у поприличној мери зависе од "расположења" неба, али већ пету годину Општина Рума настоји да у ратарски посао унесе више извесности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ускоро и ауто-пут до Руме

С пролећа се финансирају камате за краткорочне кредите пољопривредних газдинстава на семенску робу, ђубриво или гориво на почетку године. Општина потписује уговоре са банкама, произвођач враћа главницу, а Општина камату у износу до 10 процената.

- Финансирамо са пет милиона динара и осигурање усева, тако што свима онима који усеве не осигурају државним субвенцијама, пружамо могућност да преко нас осигурају своје производе. Финансирамо и протоивградне стрелце који брину о сузбијању градоносних облака. Ове године смо уложили укупно 29 милиона динара - кажу у Општини Рума.


ПРОЦЕНА

СА пет милиона динара Општина Рума сваке године финансира бесплатно узорковање земљишта које раде пољопривредне стручне службе. Ова мера сваком пољопривредном газдинству пружа могућност да узоркује земљиште на својим парцелама и да на тај начин утврди која прихрана је неопходна за њихову сетву.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације