ПОНОСИМО се оним што смо урадили у претходних пет година, а што је Руму избацило у врх Срема и Војводине. У последње време Рума се све чешће наводи као добар пример и у осталим деловима Србије. А шта смо урадили? Отворили смо врата улагачима. Уз велику помоћ државе и ресорног министарства, инфраструктурно смо опремили нашу индустријску зону тако што смо изградили саобраћајнице, довели гас, струју, воду и канализацију, и понудили је инвеститорима. То је био замајац који је покренуо оно што се данас види у Руми, а види се - живот.

Ово, за "Новости", каже Слађан Манчић, председник Општине Рума. Када су он и његови сарадници преузели Општину, било је готово седам и по хиљада незапослених Румљана, а данас је та непопуларна бројка сведена на ниво испод 3.000 незапослених.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Варошица фестивала и тамбурица


У Руми је последњих година привреда у великом замаху. Захваљујући тој чињеници, запослено је око 5.000 радника. У овом моменту 20 компанија ради на подручју ове општине. Француски произвођач гумених црева за расхладне уређаје на аутомобилима "Хачинсон" упослио је 1.350 људи, а на годишњем нивоу достиже извоз више од 60 милиона евра. Кроз порезе на зараду запослених ова компанија пуни буџете и Руме и Србије.

Такође, кинеско-данска компанија за производњу меморијске пене броји више од 750 запослених и, из године у годину, шири се невероватном брзином. Само прошле године закупили су четири и по хектара земље на којој су изградили 17.000 квадратних метара пословног простора, а затим су на још четири и по хектара направили 20.000 квадратних метара погона где су упослили нових 300 људи. Извозе 90 одсто својих производа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ускоро и ауто-пут до Руме

Британска компанија ауто-делова "Албон" послује у Руми већ шесту годину и запошљава 220 радника. Ту су и италијански погон за производњу купаћих костима, који ради у саставу компаније "Калцедонија", затим непалски погон за производњу нудли и неколико домаћих фирми које упошљавају 300 људи.

- Када смо преузели власт у Општини Рума, буџет је износио 970 милиона, а прошлу годину смо завршили са 2,2 милијарде динара, што је добар показатељ привредног напретка и повећања броја запослених у нашој општини - каже Манчић, али и наглашава да то још увек није ниво којим би он и сарадници били задовољни.

Слађан Манчић,фото Д.Дозет

Додаје да је тренутно стање у Руми такво да ко год жели да ради, може да нађе посао у некој од пристиглих компанија. Заустављен је и тренд масовног одлива младих људи из Руме.

- Успели смо да, пре свега, младе из Руме и околних општина, па чак и из Београда, Новог Сада и других делова Србије, привучемо у нашу општину. Они овде налазе посао, изнајмљују станове, доводе породице... Неки планирају и да се овде трајно настане - каже Манчић.

Размахује се и станоградња. Раније се градило између 100 и 150 станова годишње, а прошле године изграђено их је 250. Улице у граду су реконструисане, обновљена је путна инфраструктура.

Фото Д.Дозет

У плановима за наредну годину је ревитализација изградње канализационих мрежа по градским и сеоским месним заједницама, као и санирање проблема градске депоније и замена градских котларница на мазут.


НАТАЛИТЕТ И БЕСПЛАТНИ ВРТИЋИ

РЕДОВНА новчана помоћ породиљама и потпуно бесплатан боравак у вртићима на подручју целе општине показали су се као веома ефикасне мере у подстицању наталитета. За прворођено дете родитељи добијају новчану помоћ од тридесетак хиљада, а незапослене мајке по десет хиљада динара. Од 2018. уведен је бесплатан боравак деце у вртићима, што Руму чини јединственом општином у Србији.За ту намену издваја се више од 300 милиона динара годишње. Када је одлука усвојена, 1.270 малишана боравило је у вртићима, а данас их је 1.700. Отворени су, у међувремену, и вртићи у великим селима - Путинцима, Добринцима и Платичеву.