Немачка војска у Пожаревац је ушла 18. априла 1941. и у њему остала наредних 1.245 дана, све до ослобођења 15. октобра 1944. године.

Иако су унаоколо биле активне партизанске и четничке јединице, у граду су све време владали Немци, уз подршку домаћих сарадника.

Документовано сведочанство о овим ратним годинама представљено је на изложба градског Историјског архива под називом „Окупирани Пожаревац 1941-1944 – слике из свакодневног живота“.

Подељена на девет целина, уз 128 експоната на 26 паноа, изложба дочарава ратну свакодневницу Пожаревљана, уз улична вешања и честе прогласе о ликвидацији комуниста, али и гимназијалаца.

„Данас сам наредио да се обесе на пожаревачком корзоу шест комуниста ухваћених у борби са оружјем у руци и црвеном звездом на капи, који нису хтели да се предају“, саопштава у једном прогласу Љубо Бабић, командант Великоморавске групе.

Прочитајте још - ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ПОЖАРЕВЦА: Одају почаст погинулим црвеноармејцима

Под Немцима су страдали и писци, као Илија М. Петровић, чије име данас носи градска библиотека. Овај интелектуалац, студирао у Америци, након мучења стрељан је у логору Бањица.

Наредба о вешању шест комуниста

Страдали су и гимназијалци комунисти, од којих су неки обешени на улици. Непожељни су били и ђаци Јевреји, па тако у једном допису Министарству просвете, директор Гимназије пита да ли се њима дозвољава упис, или се забрањује као претходне године.

Полазак Пожаревљана у рат Фото Д. Новковић

Из архивских докумената сазнаје се да су током окупације бројни грађани, због глади, испред Начелства молили за храну. Зато је уведена слободна продаја воћа и поврћа, али су им цене одмах скочиле три до четири пута.

Немци реквирирају стоку

Осим докумената, на паноима су и фотографије, на којима су приказани улични протести, борци „првопозивци“ који крећу у рат, жетва пшенице, партизани након ослобођења града...

Објава о одмазди


Изложба о животу у окупираном Пожаревцу може се погледати до 18. децембра, у Градској галерији савремене уметности.

Демонстрације у Пожаревцу

АУТОРИ

Изложба је приређена поводом обележавања 75 година од ослобођења у Другом светском рату, а њени аутори су Јасмина Живковић и Слободанка Цветковић. Приказана документа и фотографије припадају архивима Пожаревца, Србије и Министарства одбране.