ПОЖАРЕВАЦ – Јавни позив за откуп десет станова у Пожаревцу за стамбено збрињавање избеглица из БиХ и Хрватске, продужен је до 30. новембра наредне године, јер до сада није стигла ниједна понуда. Први пут јавни позив објављен је 30. маја, а рок за достављање понуда био је 30. август. Пошто понуда није било и поред једног продужења рока, он је сада померен на 30. новембар наредне године.

На подручју Пожаревца планира се куповина девет станова површине до 39 квадрата и једног стана од 40 до 49 квадрата, који се могу налазити и у граничним јединицама локалне самоуправе - Великом Градишту, Малом Црнићу, Жабарима, Смедереву и Ковину.

Прочитајте још: ТРИ КУЋЕ НА ДАР: Збрињавање избеглих и расељених у Руми

Станови треба да су легализовани, да нису у подруму или сутурену, а њихова цена не може прећи цену која важи на локалном тржишту некретнина.

Станови од физичких и правних лица купују се на основу Споразума о донацији са Банком за развој Савета Европе, а у оквиру Регионалног стамбеног програма. Овај програм представља заједничку иницијативу БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије, са циљем збрињавања лица избеглих и расељених током ратова на подручју бивше Југославије у периоду од 1991-1995. године.