ОДБОРНИЦИ Скупштине града у Ваљеву су усвојили закључак о томе да Градско веће припреми иницијативу за почетак изградње нове библиотеке у парку - на десној обали реке Колубаре, наспрам Центра за културу - на локацији која је урбанистичким планом за ту сврху и предвиђена.

Прочитајте још: Нишка школа добија и семафоре

Почетком октобра, наиме, они су поништили одлуку да се Дом војске у Ваљеву уступи на коришћење матичној библиотеци "Љубомир Ненадовић" јер је у међувремену процењено да је исплативије продати једно од најлепших здања у граду.

- Библиотека је установа од националног значаја са 150.000 књига, недавно је обележила век и по постојања, а некада је по величини била трећа читаоница у Србији. Зато је, уместо садашњег нефункционалног простора, потребно изградити довољно велики и савремени објекат - образложио је предлог шеф одборничке групе СПС др Љубомир Павић, а закључак су прихватили сви представници владајуће коалиције са напредњацима.

Прочитајте још: "Бахати прљају наш град": Комуналци казнили 19 несавесних грађана због непрописног одлагања смећа

Један одборник опозиције је био против, а двоје се уздржало од изјашњавања.

- Подржавам предлог да библиотека добије нову зграду, али сам против тога да буде изграђена на овој локацији. Јер, у извештају Стручног тима за смањење загађења ваздуха на територији града је наглашено и то да дрвеће има значајну улогу, па већу пажњу треба посветити одржавању паркова и садњи нових стабала. Уместо тога, власт у Ваљеву намерава да уништи зелену површину која представља својеврсна плућа града, па сугеришем да се размотри могућност градње на некој другој локацији - нагласила је одборник опозиционе Странке модерне Србије Снежана Спајић.

Фото "Колубарске.рс"

ПЕТИЦИЈА

НА Градском тргу у Ваљеву је почело потписивање петиције под мотом "Библиотека да, али не дирај ми парк", које су организовали опозициони одборници Снежана Спајић и Рафаило Митровић из Странке модерне Србије. И на овај начин се од челника локалне самоуправе тражи да измени одлуку о томе да се нова бибилиотека гради у парку.

УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН

- ЛОКАЦИЈА на којој се тренутно налази парк је урбанистичким планом опредељена за нову зграду библиотеке, тај акт је био на јавној расправи и усвојио га је ранији сазив градског парламента, па је он обавезујући и за нас, и за Градско веће - објашњава председник Скупштине града Милорад Илић (на слици), и наглашава да је једино могуће покренути иницијативу за промену, а нипошто се самостално упустити у прекрајање стручног става урбаниста.