ЕКИПА пиротских радио-аматера, у којој су Милан Радовановић и Бојан Божић, у уторак после подне је сигурне смрти спасла Радета Ћирића званог Вук, житеља пиротског села Сиња Глава, на обронцима Суве планине, који је живео у условима недостојним човека. Апел за помоћ овом усамљенику стигао је од Бранкице Алексић, пореклом из овог села, па су Радовановић и Божић теренским возилом одмах кренули у акцију спасавања. После неколико сати, Ћирић је смештен у пиротску болницу, а даљу бригу о њему преузеће Центар за социјални рад.

Прочитајте још: Владимир из Севојна је нестао, нема ни његовог аутомобила: Преживео је мождани удар и живи сам

- До Сиње Главе смо, катастрофалним путем, којим се тешко иде и лети, морали да одемо теренцем, а велика срећа је што још нема дубоког снега и сметова - кажу ови радио-аматери, које је готово без речи оставио призор који су затекли када су стигли до куће Ћирића.

- Човек је живео у апсолутно нехуманим условима, тешко болестан. Лежао је непомичан у једном углу, у кући без врата и прозора и са рупама по зидовима, плафону и на патосу, без ватре по ниској температури, изгладнео, ижеднео... Приметили смо и да је дехидрирао, и једва се повратио кад смо му дали воде. Покушао је да се угреје тако што се умотао у неколико ћебади. Имао је повреде по рукама и ногама, једва да је могао да устане и хода кад смо му рекли да смо дошли да га одведемо до болнице. Право је чудо како остаци куће нису пали на њега и затрпали га. После свега тога, успели смо да га унесемо у џип и довеземо до болнице - кажу ови људи.


Како сазнајемо, Ћирић се, док је био способан, бавио дрварењем и од тога живео. Здравље га је, међутим, напустило, па пошто више није способан за овај веома тежак посао, једноставно се препустио судбини. Другим речима, без икаквих примања, али и без личне карте, клонуо је, и физички и психички. На ортопедији пиротске болнице се опоравља, казали су нам лекари, а даљу бригу о њему преузеће Центар за социјални рад, који ће га, највероватније, сместити у неку установу за одрасле.

Пиротски радио-аматери су до сада у више наврата прискакали у помоћ горштацима, били у више потрага за дементним старим особама које залутају по планинама, а последња велика акција била је током пожара на Старој планини, када су успостављали радио-везе по дубодолинама и на местима где нема сигнала мобилне телефоније.

Право је чудо да му плафон није пао на главу

ПОТРЕБНА ПОМОЋ

РАДЕ Ћирић је, судећи по документацији, од које има само војну књижицу, учесник ратова деведесетих. Док траје његов опоравак, ретки познаници, али и чланови Радио-клуба Пирот, који су га допремили до лекара, апелују на људе добре воље да помогну у обући, одећи, новчано или на било који други начин.