ОДЛУКОМ Скупштине општине Бајина Башта, улица у овом граду понела је име Деспота Лазића, дечака лептира, над чијом судбином је бдела Србија. Предлог одборника Зорана Раковића да се Улица радничког батаљона од сада зове по овом малишану, прихваћена је у Скупштини општине Бајина Башта једногласно.

Прочитајте још: И Деспот је, као и лептири, живео кратко: Тешка болест је била јача, сахрањен "дечак лептир”. Више га ништа неће болети...

Борбу са опаком болешћу, мали херој изгубио је 11. октобра, али је својим држањем, свима поклонио трајну лекцију о храбрости. Житељи града на Дрини нису заборавили малог анђела који је проживео детињство у боловима од живих рана по целом телу изазваних булозном епидермолизом.

- Деспот нас је све подсетио какви би људи требало да будемо - рекао је Раковић образлажући свој предлог. - Хумани, саосећајни и добри. У томе је успео, помирио је све разлике међу људима, ујединивши нас у доброти.

Деспот је живео у страшним боловима. Отворене ране нису могле зацелити, сваки додир мајице о тело био је ужасан. Као и додир воде. Отварале су се ране у устима, по унутрашњим органима... И знало се, за опаку болест медицина нема лека. А он, сићушан, сијао је храброшћу. Таквом да је скривао грч на свом лицу. То лице је натерало целу Србију да заплаче и да схвати шта је у животу важно.

Родитељи Софија и Александар и брат Борис над дечаком су бдели даноноћно. Трудили су се да ничега не остане жељан, да се игра, смеје у својих 12 година... Уз њега су били другови из школе. И милиони срца његових сународника, који су помагали да се купе скупоцени фластери, који болове колико-толико олакшавају. Један такав фластер кошта око 100 евра, а Деспоту их је месечно требало 30.