Чувари Резервата природе "Увац" пронашли су данас леш белоглавог супа Добриле, која је прошле године одлетела чак до турско-сиријске границе и на пролеће ове године специјалним авионским летом враћена у Србију.

Прочитајте још: Белоглави суп Добрила поново лети над Увцем

Како наводи портал Глас западне Србије (ГЗС), чувари су, након дводневне потраге за изгубљеном Добрилом, пронашли њен леш између дрвећа на Орловици.

Вођа чувара заштићеног подручја "Увац" Новак Пејовић рекао је да су се у последња два дана изгубила два белоглава супа, Добрила и Игор, и да њихови одашиљачи нису давали сигнале, међутим, каже, Игор је пронађен жив.

“Након што смо пронашли Добрилин сателитски одашиљац, пошли смо у потрагу. Тражили смо је по литицима Орловице у близини гнезда где се прошле године излегла и одакле је одлетела. Угледали смо је заглављену између четири граба. Нисмо веровали шта видимо. Призор нас је пренеразио”, рекао је Пејовић, наводи портал ГЗС.
Младу женку белоглавог супа приликом маркирања прозвали су Добрила јер је била изузетно питома приликом контакта са људима, у свом првом лету стигла је чак до турско-сиријске границе, где је крајем прошле године пронађена изнемогла.

У Србију је враћена авионом и допремљена у Резерват природе "Увац".

"Неколико месеци је боравила у волијерима и била у процесу подивљавања. Након што смо је пустили, сви смо стрепели да ли ће се поново уклопити у своје природно станиште, јер је била изузетно питома, размажена и навикнута на људе. Међутим, она је то успешно урадила и крстарила кањоном, али изгледа да ипак није успела да се сњаде у овим врлетима”, каже Пејовић.