ОД 1. јануара предстојеће године комплетан боравак 15.500 малишана у новосадским вртићима неће плаћати родитељи него градска управа. Објашњавајући ову одлуку која је веома обрадовала родитеље, градоначелник Милош Вучевић нагласио је да је и овај потез у склопу потпомагања пронаталне политике и инвестирања у сигурну будућност.

Прочитајте још - Нови Сад: У вртић и на "клик"

- Наша држава помаже пронаталитетну политику а Нови Сад се укључује овом новом мером. Ми желимо што више деце, што више клинаца у граду а овај пројекат је пројекат за будућност, то је инвестиција у нашу децу - рекао је први човек града новинарима прецизирајући да ће за финансирање боравка деце у вртићима из градске касе бити издвојено додатних 306,5 милиона динара.

Притом ни деца која иду у приватне вртиће јер нису могла да доспеју на лиситу Предшколске установе "Радосно детињство" неће бити запостављена. И до сада је Град делом суфинансирао њихов боравак у приватним вртићима, а у плану је да од половине наредне године субвенције за њих буду повећане.

Према досадашњем ценовнику родитељи су за децу узраста од шест месеци до припремног предшколског програма плаћали 4.700 динара месечно за целодневни боравак. Полудневни боравак од четири сата кошта 1.709 динара, а за целодневни боравак деце у припремном предшколском програму родитељи су издвајали 4.264. Породице које имају више деце плаћале су боравак у вртићима само за двоје малишана.

- Ова одлука је лепа претпразнична вест. Од првог јануара у нашем кућном буџету имаћемо уштеду од безмало 5.000 динара што није занемарљива сума - каже Предраг Драгаш, дипломирани грађевински инжењер из Новог Сада.

Слично размишља и Јована Јокић, која каже да ће убудуће уместо да издваја средства свом сину за вртић, тај новац усмерити у неку спортску активност којом жели да се бави њен дечак.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ

ОДЛУКА о бесплатним вртићима друга је лепа вест за родитеље у Новом Саду у последња три месеца. Уочи почетка актуелне школске године, подсетимо, градоначелник је обрадовао све родитеље новосадских првака набавком бесплатних уџбеника за њихове школарце.