Отишао да нацепа дрва, па угледао метар и по дугу змију: Необична појава у драгачевском селу

В. ИЛИЋ

04. 12. 2019. у 14:30

Отишао да нацепа дрва, па угледао метар и по дугу змију: Необична појава у драгачевском селу

Фото: Приватна архива

Према народном веровању, овакво чудно понашање змија зими упозорава на природну катастрофу
ЛУЧАНИ – ЗМИЈА дугачка чак метар и по непријатно је изненадила и зачудила драгачевског домаћина Милоја Стојковића из села Каона, када се појавила на степенику качаре у његовом дворишту. Било је, вели, невероватно за видети да је “она којој се име не спомиње” измилела “ко зна одакле” по цичи зими, и по снегу, који је јуче обелео у овом селу.


Кренуо сам да нацепам дрва и кад сам се враћао видео сам је на степенику од качаре. У први мах сам помислио да је неки каиш или покидан кабал, међутим кад сам пришао имао сам шта видети. Змија је стајала испред мене – рекао је Милоје, који додаје да у свом дворишту ни у најврелијим данима није “сретао” гују, а камоли у децембру.

Милоје каже да излазак змије у ово доба године није добар знак, те да слути на велику несрећу или тешку елементарну непогоду.


Не знам да ли се ради о змији чуваркући, јер народ прича да свака кућа има своју која чува огњиште... Зато нисам хтео да је убијем, али после неког времена сам је на истом месту затекао угинулу – казао нам је Милоје.

Према народном веровању, овакво чудно понашање змија зими упозорава на природну катастрофу, што не искључује ни могућност земљотреса. Етнолог Народног музеја у Чачку Снежана Ашанин истиче да се народ увек плашио појава које нису свакодневне, а да конкретни разлози за страх углавном не постоје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Змија пала с дрвета и ујела девојчицу


- Пре се мислило да је змија која се појави зими она која је неког током године ујела, па је земља не прима назад. Народ се плашио и те појаве су се увек повезивале са неким лошим догађајима – испричала нам је Ашанин.

Биолог Душко Брковић, међутим, са друге стране, наводи да је разлог ове појаве једноставно необично топло време које је владало претходних дана, односно климатске промене.

Змије осећају вибрације и тектонске поремећаје и зато реагују на начин који није уобичајен. Могуће да ју је покренуо и неки извор топлоте, а имајући у виду да је била дуга и топла јесен вероватно и то може бити разлог – рекао је Брковић.

Он је напоменуо да је, након што је видео снимак из домаћинства Стојковића, утврдио да се ради о смуку, и да он није змија отровница, да је чак и корисна, јер се храни глодарима, а да се вероватно смрзла од хладноће.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)