ПОЖАР који је почетком новембра буктао на нашој и бугарској страни Старе планине, на територији Србије је опожарио око 2.044 хектара укупне површине. Од тога, под шумском вегетацијом је укупно 550 хектара - 270 државне и 280 у приватном власништву. Остали су ниско растиње и сува трава.

Стручњаци ЈП "Србијашуме" - Шумског газдинства у Пироту кажу да је за предузимање конкретних мера у првом степену заштите немогуће док не прође бар једна вагетациона година.

Прочитајте још - Мештани Топлог Дола гасили пожар у опанцима: Храбри сељаци трчали кроз врлети и крш ИСПРЕД ватрогасаца

- У том периоду ће бити јасно да ли ће се шумски комплекси обновити сами од себе, односно видеће се да ли су се осушили такозвани приданци стабала, такође захваћени ниским пожарима - објашњава директор Шумског газдинства у Пироту Игор Петровић.

Када је реч о животињском свету, на врховима који су пламтели - од Копрена, па до места Вурње, према Топлом долу - уочене су миграције јер је дивљач бежала испред стихије. Са више од 28.000 хектара, срнећа дивљач и дивље свиње су мигрирале ка Арбињу, односно Дојкинцима с једне, те Књажевцу с друге стране планине, па директне штете није било.

Како год било, санација ће биће ортежана јер је ватра буктала на веома неприступачним теренима, што је отежавало и само гашење.