УПРКОС предлогу за смену председника Скупштине града у Смедереву Богољуба Спасојевића, који је поднела трећина од укупног броја одборника из редова владајуће Српске напредне странке, власт није имала већину да се он уврсти у дневни ред. Јер, већина напредњака је напустила седницу, а онда више није постојао кворум...

Претходно је одборник СНС Бојан Теофиловић, као допуну дневног реда седнице одржане у понедељак, поднео предлог за разрешење председника Скупштине, који је потписало 26 од укупно 70 народних представника.

- Иако то није сасвим у складу са Пословником, да не бисте помислили како по сваку цену желим да останем на овом месту, стављам предлог на гласање. Овде нисам на сталном раду и не примам плату, па ми није битно да ли ћу остати или не - поручио је Спасојевић, али се испоставило да је за било само 26 од 54 присутна одборника, што значи да предлог није имао већину за разматрање.

Прочитајте још - Смедереву прети принудна управа

То је довело до опште пометње у локалној власти која је, уз подршку социјалиста, била уверена у то да има већину за смену Спасојевића. Али, неко је прекршио договор, па се догодио парадокс да је већина одборника СНС напустила седницу и, практично, сама себи ускратила кворум за рад.

Бољи познаваоци локалних политичких (не)прилика тврде да је ово само последица вишегодишњег раскола у редовима СНС. Подсећају и на то да је градоначелник Јасна Аврамовић пре извесог времена изгубила подршку већине одборника своје странке, а непомирљиво су јој супротстављени челници Градског одбора напредњака - Јасмина Војиновић, Јован Беч, Весна Киш Костић и Дејан Стошић.

Кулминација је било смењивање "њених" кадрова са најодговорнијих функција, уз постављање људи наклоњених другом крилу СНС, а председник Скупштине Богољуб Спасојевић је један од последњих сарадника који су остали лојални Јасни Аврамовић. Иако формално није члан Српске напредне странке, на претходним изборима је био други на њеној листи и овлашћен за потписивање коалиционог споразума са социјалистима.

РОЂЕНДАН

НА молбу да прокоментарише раскол у владајућој странци и (не)очекивани прекид скупштинске седнице, градоначелник Јасна Аврамовић је кратко поручила: "Данас ми је рођендан, а на рођендан не дајем изјаве за медије"!

КАНДИДАТ

ЗБОГ недостатка кворума и после паузе од 15 минута, седница није ни одржана у понедељак, а нова је заказана за 13. децембар. Незванично се сазнаје да би нови председник Скупштине града требало да буде шеф одборничке групе СНС Весна Киш Костић.