КРУШЕВАЦ- ЈЕДНА од четири најмодерније мобилне трафо-станице спремне за рад и у ванредним ситуацијама почела је да ради на територији Крушевца, захваљујући донацији делегације ЕУ у Србији. У ЕПС-у напомињу да је тиме настављена модернизација дистрибутивне мреже, у оквиру пројекта „Побољшање реаговања у ванредним ситуацијама“, чији је буџет износио чак 9 милиона евра.

Прочитајте још: Бахатост лопова прелази све границе, украдоше и трафо под напоном: Онеспособили постројење и оставили чачански огруг без воде

- Мобилна трафо-станица у Крушевцу има снагу од 35 КВ, наши инжињери су је пројектовали из два сегмента, што је чини лакшом за управљање – напомиње Милорад Грчић, в.д.директор ЈП ЕПС.- Ови системи омогућавају нам реконструкције постојећих трафо-станица, где год за то има потребе. Радови ниједног тренутка неће угрозити снабдевање електричном енергијом. Будући да озбиљне инвестиције усмеравамо у изградњу и модернизацију трафо-станица, ово је једно од кључних улагања и карика која нам је недостајала.

Грчић наводи да се очекује постављање још две мобилне трафо-станице од 35 кВ у Пожаревцу и на Златибору и додаје да је само улагање у три мобилна трафоа износило 1,8 милиона евра. Мобилна трафо-станица од 110кВ вредна 1,4 милиона евра, у априлу је почела да ради у Београду. Део донације ЕУ подразумевао је и развој система даљинског надзора и управљања у дистрибутивном подручју Краљево, које је било најпогођеније током поплава пре пет година.

У Делегацији ЕУ подвлаче важност мобилних трафоа отпорних на спољашне услове у ванредним ситуацијама, попут поплава, обилних падавина, јаког ветра, пожара.

-Након катастрофалних поплава 2014.године, решили смо да да помогнемо Србији, како би у будућности имала бољи одговор на ванредне ситуације-подвлачи Сакеларис Хоурдас, шеф Операције 3, Делегације ЕУ у Србији.- Презентација пројекта у Крушевцу ме је уверила да је реч о инвестицији у врхунску технологију,која је земљи била неопходна. Србија треба да настави са улагањима у енергетски сектор. Препорука ЕУ је да се ускладе тарифе, јер би то донело побољшање здравља грађана, бољу заштиту животне средине и наравно, допринос одрживом систему у будућности.

У КРУШЕВЦУ УРАЂЕНО 122 КИЛОМЕТАРА МРЕЖЕ

КРУШЕВАЦ и Расински округ су претходних година били честе “локације” за градилишта ЕПС-а, напомињу у градском руководству.

- Само је на територији округа урађено 37 трафо-станица, у Крушевцу је замењено преко 3.000 стубова и око 122 километара подземне и надземне мреже, чиме је стабилизован рад нисконапонске мреже-каже градоначелница Јасмина Палуровић.- То је посебно у нашем граду коме припада чак 101 село био изузетан изазов.