У СЕЛИМА око Повлена, Маљена и Дивчибара, ракије ће бити упола мање него лане јер се, кажу домаћини, време од раног пролећа баш окомило на све који живе на надморској висини између 600 и 900 метара.

Неповољна година за воћаре је највише погодила људе из Варде и Маковишта, где је шљива цењенија од малине, па бурад пуну "мученице" и даље сматрају најсигурнијим капиталом. Веле, најпре им је мраз уништио род шљиве још у цветању, онда су ниске температуре оштетиле и малињаке, а оно што је преостало је опустошио град...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кесеровић: Ове године мањи род воћа од пет до осам одсто због лоше заштите у прошлој години

- Нажалост, цена препеченице није много скочила. Литар добре капљице се још може купити и за само 400, а цена ретко премашује 500 динара, јер вагони ракије чаме у залихама - објашњава инжењер Драган Јовановић из општинске Пољопривредне службе у Косјерићу.

Иначе, на подручју 26 овдашњих села, под шљивом је милион и 600.000 хектара - знатно више него што је малињака. Притом, на готово пола милиона стабала роди и по 500 тона шљиве, па нису ретки домаћини који су испекли и по 40 казана - потврђујући пређашња искуства да, кад све подбаци, ова воћка остаје једина узданица.