ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић и директорка Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Жужана Харгитаи у четвртак су, у дворишту новосадског вртића „Вила“, засадили ново дрвеће. Саднице су обезбеђене захваљујући личној донацији запослених у ЕБРД у Србији.

- Ово је симболичан заједнички гест, у складу са придруживањем Новог Сада породици зелених градова – истакао је градоначелник.

Он је напоменуо да ће у дворишту тог вртића Предшколске установе „Радосно детињство“ бити засађена 42 нова дрвета.

- На оваквим примерима види се да нас ЕБРД не доживљава као партнера само приликом потписивања протокола у сложеним питањима него и у овим, свакодневним стварима које чине живот лепшим.

То је била најава велике акције озелењавања 25 локација у граду, са неколико хиљада нових засада, која почиње у суботу, рекао је Вучевић и додао да је велики је одзив компанија, спортиста, јавних личности који желе учествују.

Градоначелник је позвао Новосађане да се придруже акцији и “да покажемо на делу да нам треба зеленији град, а не само на друштвеним мрежама”.

Прочитајте још - У Ораховој у Новом Саду нови вртић

Жужана Харгитаи је истакла да предстоји потписивање уговора за набавку 35 нових ЦНГ аутобуса на гас, чиме ће бити побољшан квалитет ваздуха у Новом Саду, а процене су да ће захваљујући новим аутобусима бити смањена емисија угљен диоксида за 70 процената.

- Нови Сад се придружио ЕБРД програму „Зелени градови“ у августу ове године, у оквиру којег ће бити израђен Акциони план са приоритетним инвестицијама које доприносе побољшању животне средине. Неколико зелених пројеката је већ у припреми, пре свега реконструкција и побољшање енергетске ефикасности СПЕНС-а, и обнова возног аутобуског парка новосадског јавног превозника – истакла је Жужана Харгитаи. ЕБРД је до сада уложила више од 5,6 милијарди евра у Србији, од чега је највећи део намењен развоју приватног сектора и одрживе инфраструктуре. Са неколико градова у Србији тренутно сарађује на пројектима побољшања енергетске ефикасности у јавним зградама, као и у истраживању могућности коришћења обновљивих извора енергије у системима даљинског грејања и хлађења.