ДОК житељи Равног Села најављују тужбу ако ЈКП "Комуналац" у Врбасу до 3. децембра не потврди да може да испоручује воду за пиће, у Савином Селу, у истој општини, истичу да су поводом тога изгубили сваку наду. Наиме, Удружење грађана "Нада за Савино Село" (са око 200 чланова) и 303 домаћинства у овом насељу тужили су ЈКП и Општину (као оснивача) због неисправне воде из водовода, али не само што нису добили спор, него су због тога појединачно "кажњени" обавезом плаћања судских трошкова са 6.000 динара!

Равноселци су запретили тужбом охрабрени одлукама Основног суда у Врбасу и Вишег суда у Сомбору, којима је њихов суграђанин Божидар Царичић ослобођен плаћања дуга за воду, јер је приложио доказе да она није за пиће. Вода из водовода је, решењима Покрајинске санитарне инспекције, забрањена за пиће због прекомерног садржаја арсена и у остала четири села у општини - Змајеву, Бачком Добром Пољу, Куцури и Савином Селу. Забрана, уведена 2006. године, остала је на снази до данас, а мештанима је понуђено алтернативно снабдевање са еко-чесми.

- Појединачно добијање спорова не значи ништа, јер неће донети здраву воду, нити обештећење за испоруку и наплату неисправне. Подигла се велика фама око једног добијеног случаја у Равном Селу, а у Савином Селу је десет домаћинстава оборило тужбе ЈКП за неплаћање рачуна, па то није уклонило отрове из кућних славина - напомиње Жарко Гаврилов, председник УГ "Нада за Савино Село".

Савиноселци су против ЈКП и Општине поднели тужбу 2015. године због лошег квалитета воде и неисправних водомера. Претходно су сами платили микробиолошку анализу воде из сеоског водовода у Заводу за јавно здравље у Сомбору, и добили извештај да садржи фекалне бактерије и недозвољене количине арсена, нитрита и гвожђа. Неисправност водомера доказали су контролом у Дирекцији за мере и драгоцене метале. Тужбом су затражили обештећење од пет милиона динара.

- У току суђења поскупела је вода из водовода, али само у Врбасу. У селима је остала дотадашња цена, са образложењем да је њен квалитет на нивоу техничке. Упркос томе, Виши суд у Сомбору је после шест рочишта одлучио да оконча поступак тако што се прогласио ненадлежним - наводи Гаврилов.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Да ли им је неко дао дозволу да трују децу водом која садржи седам пута више канцерогеног арсена него што је дозвољено?: Бура у Равном Селу после судске пресуде 


Сваки од подносилаца тужбе морао је да плати 6.000 динара на име судских трошкова по захтеву општинског јавног правобраниоца. Прошли су "добро", јер се други тужени (ЈКП) одрекао права на ту надокнаду. Гаврилов каже да је после свега разочаран, посебно због недостатка солидарности житеља осталих села у општини, "који се нису придружили тужби, него су чекали да виде шта ће бити".


МОЖДА, ИПАК, КОРИСТ

ИАКО није дала очекивани ефекат, тужба је, теше се Савиноселци, можда ипак била корисна. Сазнали су да је њихово село једно од два (друго је Куцура) до којег ЈКП "Комуналац", у сарадњи с Немачком банком за развој KfW, планира да доведе здраву воду са изворишта у Врбасу.