ПОСТУПАЈУЋИ по налогу локалне самоуправе, новосадски Институт за заштиту на раду је током октобра обавио ненајављена мерења квалитета ваздуха у Шапцу, а градоначелник Небојша Зеленовић је због потврђеног загађења изјавио да је "ситуација деликатна", те најавио разговоре са свима који могу бити одговорни.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Ником се нисам замерио, нити учинио било шта нажао, не могу да верујем шта ме је снашло: Сурдуличанин у шоку, посекли му 150 стабала шљива!


- Компаније воде рачуна о перспективи свог бизниса, али тога нема ако људи који живе у окружењу нису задовољни. Зато морају бити испуњени сви параметри заштите животне средине - поручио је Зеленовић, уз напомену да ово питање уопште није у надлежности Града, али се мора реаговати.

Општински инспектор за заштиту животне средине Оливера Кикановић прецизира и то да је мерење започело 14. октобра, те да је током наредних осам дана утврђено да концентрације амонијака, прашкастих материја, арсена и бензопирена премашују граничне вредности, баш како и флуороводоник на мерној станици код Ватрогасног дома.

Огласило се и руководство фирме "Еликсир Зорка", тврдњом да су после упозорења Завода за јавно здравље у Шапцу проверили инсталације постројења и прилагодили план производње.


АКЦИОНИ ПЛАН

У саопштењу фирме "Зорка еликсир" се истиче и то да ће, иако се са радом фабрике минералних ђубрива не могу повезати баш сва загађења, уградити додатну опрему, такозвани демистер. Подржавају и израду акционог плана за унапређење квалитета ваздуха у Шапцу, што је најавила локална самоуправа, те подсећају на то да Компанија запошљава 1.500 људи, међу којима је и велики број стручњака, а лане су у у програме побољшања квалитета животне средине уложили више од четврт милиона евра.